Published On: Pon, lip 13th, 2016

SALKIĆ: Bošnjaci u Srpskoj ne govore jezikom bošnjačkog naroda, nego bosanskim jezikom…

Potpredsjednik Republike Srpske Ramiz Salkić danas je oštro reagirao na izjave Milorada Dodika, predsjednika ovoga entiteta, u kojima je ponovno negirao bosanski jezik i otkrio krajnje ciljeve dugogodišnje zabrane bosanskoga jezika u obrazovnom procesu u RS.

Iz Salkićevog ureda je priopćeno kako je Milorad Dodik kazao da Bošnjaci u RS ne mogu govoriti bosanski jezik, jer Ustav RS kaže da govore jezikom bošnjačkog naroda, te da „onaj tko želi učiti drugi jezik, neka ga uči na onoj drugoj strani“.

On je zaključio da se zakoni i Ustav RS moraju poštivati.

– Dodikova logika je anticivilizacijska – upozorio je Salkić i naveo da Dodik kao predsjednik entiteta opravdava diksriminaciju koju vlasti provode nad Bošnjacima i nalazi uporište u Ustavu u kojem piše da su službeni jezici u RS: jezik bošnjačkog naroda, jezik srpskog naroda i jezik hrvatskog naroda.

Bošnjaci su se, podsjeća, na zadnja dva popisa izjasnili da govore bosanski jezik i to je taj jezik bošnjačkog naroda.

– Međutim, njegova diskriminatorska logika i tako uspostavljen režim, želi spriječiti Bošnjake da govore bosanski, jer u Ustavu piše: jezik bošnjačkog naroda. Ako bi se do kraja i slijepo pridržavali Ustava, po takvoj Dodikovoj logici u RS ne postoji ni srpski jezik, već jezik srpskoga naroda. Dodik time poručuje i onima koji žele govoriti srpski jezik, da trebaju otići na drugu stranu, tamo gdje se govori srpski jezik – dakle preko Drine. Jer ovdje je ustavna kategorija jezik srpskoga naroda. Takav stav jednog dužnosnika je nečuven! Dodikova izjava je zastrašujuća i zabrinjavajuća. Ona otkriva mračne ciljeve njegovoga režima da negiranjem i zabranama bosanskog jezika prisili Bošnjake da se idu na „drugu stranu“, da se iseljavaju iz RS. Ovo je najozbiljniji udarac na Daytonski mirovni sporazum – navodi Salkić.

Po njegovim riječima, Dodik je poslao poruku svojim sljedbenicima da nastave provoditi diskriminaciju Bošnjaka, te da svi oni koji uče bosanski jezik nisu dobrodošli u bh. entitet RS.

– Ovim su iskazane ponovne namjere da se vrši progon Bošnjaka s ovoga prostora. Međutim, Milorad Dodik mora znati da u tome ne može uspjeti. U tome nije uspio ni njegov prethodnik, ratni zločinac Radovan Karadžić. Bošnjaci su na svakoj stopi Bosne i Hercegovine na svojoj zemlji. Uvažavamo druge, ali ne damo ni milimetra svoje zemlje i nitko nas nikada neće moći protjerati i zabraniti da živimo u svojoj vjeri, govorimo svojim jezikom i imamo svoju domovinu Bosnu i Hercegovinu – izjavio je Ramiz Salkić. /Fena/HMS/