ŠAKOTIN PUNAC: Vlada narodnog jedinstva je spas za BiH

Predsjedništvo Mesne industrije Radom za boljitak odlučilo je da predloži svim parlamentarnim strankama u Federaciji BiH (FBiH) da izlaz iz trenutno teške ekonomske situacije nađu u formiranju vlade narodnog jedinstva, ocjenjujući da je to najbolji izlaz za bosanskohercegovačke građane naročito za Mesnu industriju NSRZB, koja bi na taj način zadržala mjesto u Vladi, kazao je Koljač…

Jerko Ivanković Lijanović (Foto: Feđa Krvavc/Klix.ba)
Jerko Ivanković Lijanović (Foto: Feđa Krvavc/Klix.ba)

Rekao je to danas dopredsjednik Narodne stranke Radom za boljitak i dopremijer Federacije BiH i ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Jerko Ivanković Lijanović govoreći kao uvodničar na redovnoj sesiji “Kruga 99” u Sarajevu.

“Narodna stranka Radom za boljitak je uputila zahtjev predsjedniku FBiH i zamoljen je da obavi konsultacije sa svim parlamentarnim strankama, da predstavi prijedloge i objasni da je to u ovome trenutku izlaz za građane. Ja vjerujem da će predsjednik FBiH u narednoj sedmici obaviti te konsultacije i apeliram na vodstva političkih stranaka da budu svjesna situacije u kojoj se građani nalaze, te stoga prihvate tu inicijativu. To će sigurno biti bolja vlada od sadašnje, iako je ova vlada pokazala da je najbolja do sada. Mislim da možemo napraviti još jedan korak naprijed”, poručio je Ivanković Lijanović.

Vlada bi, kako je kazao, za osnovni cilj trebala imati popravljanje ekonomskog položaja građana u FBiH i put BiH ka evropskim i NATO integracijama.

Ivanković Lijanović je kazao da za formiranje vlade narodnog jedinstva nema potrebe mijenjati bilo koji zakon ili Ustav i da je neophodno da samo političke stranke imaju političku volju da se napravi takva vlada.

“Realizacija mjera koje se predlažu i rad te vlade bi u narednim godinama, pored svih pozitivnih efekata, imao za rezultat sto hiljada novih radnih mjesta”, rekao je Ivanković Lijanović te dodao da je spreman, kao doprinos formiranju vladi narodnog jedinstva, staviti na raspolaganje svoju poziciju dopremijera FBiH i federalnog ministra poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva

 (Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)

(Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)

Predsjednik Odbora za ekonomska pitanja Narodne stranke Radom za boljitak Vjekoslav Domljan kazao je da je cilj novog koncepta da pokaže kako BiH može postati inovativna i kreativna zemlja.

“U tom pravcu je predloženo pet mjera. Prva je fiskalna konsolidacija i fiskalna devalvacija, koja će pomoći da se teret javne potrošnje smanji i uravnoteži, zatim tu je partnerstvo javnog i privatnog sektora, koje će pomoći da se modeliziraju domaći finansijski resursi i krene u razvoj poslovne i socijalne infrastrukture u ruralnim i urbanim prostorima. Treće je masovno poduzetništvo, a tu je i osiguranje svježeg kapitala tako što će se dokapitalizirati Razvojna banka i tako osigurati kreditne linije za privredu, dok je peta tačka razvoj regionalnih klastera”, kazao je Domljan.

Program vlade narodnog jedinstva, kako je danas rečeno, Narodna stranka Radom za boljitak usvojila je na posljednoj vanrednoj sjednici Predsjedništva stranke.