SAD prvi put otvoreno kontriraju Netanyahuu: ‘Ne, nakon sloma Hamasa Gazom trebaju upravljati Palestinci’

Palestinci bi trebali upravljati Gazom nakon što Izrael okonča rat protiv Hamasa, poručile su Sjedinjene Američke Države u srijedu, odbijajući time ideju izraelskog premijera Benjamina Netanyahua po kojoj bi Izrael bio odgovoran za sigurnost Gaze na neodređeno vrijeme.

Naoružani pripadnici Hamasa iz Gaze probili su granicu s Izraelom 7. listopada i ubili 1400 ljudi.

Mjesec dana kasnije, Washington je počeo raspravljati s izraelskim i arapskim čelnicima o budućnosti Pojasa Gaze kojom neće vladati Hamas.

Iako se plan tek treba pojaviti, američki državni tajnik Antony Blinken u srijedu je u dosad najopsežnijim komentarima o tom pitanju iznio crvene linije i očekivanja Washingtona za opkoljeno obalno područje.

“Nema reokupacije Gaze nakon završetka sukoba, nema pokušaja blokade ili opsade Gaze, nema smanjenja teritorija Gaze”, rekao je Blinken na tiskovnoj konferenciji u Tokiju.

Blinken je rekao da će možda biti potrebno “neko prijelazno razdoblje” na kraju sukoba, ali da upravljanje Gazom nakon krize mora uključivati Palestince.

“Mora uključivati upravljanje pod vodstvom Palestinaca i ujedinjenje Gaze sa Zapadnom obalom pod Palestinskom samoupravom”, kazao je šef američke diplomacije.

U ponedjeljak je Netanyahu za ABC News rekao da će Izrael “na neodređeno vrijeme” imati odgovornost za sigurnost enklave nakon rata.

Izraelski dužnosnici od tada su pokušali pojasniti da ne namjeravaju okupirati Gazu nakon rata, ali tek trebaju artikulirati kako bi mogli osigurati sigurnost bez održavanja vojne prisutnosti.

Izrael je povukao svoje snage iz Gaze 2005.

Palestinska samouprava, koja ima ograničenu autonomiju u dijelovima Zapadne obale koju je okupirao Izrael, kaže da je Gaza, gdje Hamas vlada od 2007., sastavni dio buduće palestinske države.