Published On: Pon, lis 17th, 2016

SAD: Mektić izvjestio Kerryjevog pomoćnika o problemima koje je uzrokovao Salihović


Izaslanstvo BiH, koju čine predstavnici policijskih agencija na državnoj razini, predvođena ministrom sigurnosti Draganom Mektićem, od prošlog tjedna boravi u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD), gdje će sve do 23. listopada sudjelovati na konferencijama i susretima posvećenim borbi protiv korupcije, terorizma i organiziranog kriminala, saznaje “Dnevni avaz”.
Obećana pomoć
Tako bh. izaslanstvo od 16. listopada nazoči konferenciji Međunarodne asocijacije šefova policija (IACP), koja se do sutra održava u saveznoj državi Kaliforniji, u San Dijegu. Iako posjeta bh. policijskih i sigurnosnih agencija nije službeno najavljena, saznanja „Avaza“ da se nalazi i ostaje u višednevnoj posjeti SAD jučer je potvrdio ministar Mektić.
On je kazao da već sutra putuje u Washington, gdje će imati niz bilateralnih susreta s američkim dužnosnicima, a tiču se borbe protiv terorizma, korupcije i organiziranog kriminala te mjera koje se poduzimaju protiv ovih pošasti kako na globalnom planu tako i na razini institucija Bosne i Hercegovine
Mektić je potvrdio da je o ovim temama već razgovarao s veleposlanikom Williamom R. Brownfieldom, pomoćnikom američkog državnog tajnika za međunarodna pitanja narkotika i provođenje zakona.
On je kazao da je s visokim američkim dužnosnikom razgovarao i o problemima koje je u borbi protiv korupcije u BiH uzrokovao suspendirani glavni tužitelj BiH Goran Salihović.
– Razgovarali smo o problemu i borbi protiv terorizma i korupcije. Posebnu smo pažnju posvetili razgovorima o borbi protiv korupcije te nam je obećana značajna pomoć na tom polju i podržani su moji napori u tome. Dosta smo razgovarali i o Salihoviću i problemima i zastoju koje nam je prouzrokovao i donio u tim naporima i borbi protiv kriminala – kazao je Mektić za „Avaz“.
Promjene nabolje
Ministar je rekao i da je u razgovorima s veleposlanikom Braunfildom izrazio nadu da će nedavnim imenovanjem Gordane Tadić za v. d. glavnog tužitelja BiH doći do promjena nabolje u stvaranju ambijenta za provedbu zakona, prava i pravde u BiH.
– U razgovorima o mojim očekivanjima nakon promjena na čelu Tužiteljstva BiH i dolaskom tužiteljice Tadić na čelo ove institucije, izrazio sam nadu da ćemo nakon evidentnog dužeg zastoja u pravosudnim reformama ubrzo krenuti naprijed – istakao je Mektić.
Kako saznaje „Avaz“, u bh. izaslanstvu u službenoj posjeti SAD još su i Mirsad Vilić, direktor Direkcije za koordinaciju policijskih tijela BiH, Perica Stanić, direktor Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA), te još neki od policijskih dužnosnika.
Specijalizirana oprema
Međunarodna asocijacija šefova policija poznata je kao katalizator brojnih unapređenja u oblasti provođenja zakona, rukovođenja policijskim operacijama, provođenja posebnih istražnih radnji, pitanja vezanih uz borbu protiv terorizma, borbu protiv zloupotrebe opojnih droga, policijsku forenziku, provođenje profesionalnih standarda u policiji, kao i drugih bitnih tema vezanih uz rad policije i tužitelja. Na konferenciji IACP-a čelnici bh. policijskih agencija imali su priliku vidjeti i izložbu policijske opreme, specijaliziranih vozila i letjelica te pomagala koja doprinose efikasnijem radu policija u svijetu./HMS/

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>