Published On: Ned, lis 10th, 2021

SAD i EU i dalje bez dogovora o sankcijama prema političarima i gospodarstvenicima u BiH

SAD i EU još nisu uspjele postići dogovor o koordiniranom nastupu kada su u pitanju sankcije prema političarima i drugim pojedincima iz BiH za koje se ocijeni da negativno doprinose borbi protiv korupcije u BiH, doznaju banjalučke “Nezavisne novine“.

Od nekoliko sugovornika upućenih u razgovor, koji je u ponedjeljak s veleposlanstvima Njemačke, Italije, Nizozemske, Austrije, Velike Britanije i Švedske organiziralo veleposlanstvo SAD, a za koji je iz Veleposlanstva SAD-a priopćenje izdato tek u petak, rečeno je Nezavisnim da su zemlje primile k znanju planove SAD, ali da je veći dio razgovora protekao u koordinaciji mjera usmjerenih na suzbijanje korupcije u BiH, a ne na sankcije.

Iz Veleposlanstva SAD priopćeno je da je razgovarano o “sredstvima, metodama i najboljim primjerima iz prakse koji će osigurati da korumpirani pojedinci snose odgovornost za svoja djela radi bolje budućnosti za sve građane BiH”.

“Veleposlanstvo SAD u Sarajevu obavezalo se da će s partnerima koji zagovaraju isti cilj povećati obim razmjene informacija u vezi s aktivnostima korumpiranih pojedinaca i tako otežati korumpiranim pojedincima u BiH da prisvajaju nezakonito stečena sredstva i investiraju ih u inozemstvu, da će podržati sve lidere u borbi protiv korupcije u BiH, uključujući državne službenike, istraživačke novinare i predstavnike civilnog društva, te da će u javnom prostoru nastaviti svoje zalaganje za borbu protiv korupcije i protiv njenog negativnog utjecaja u BiH”, naglašeno je u priopćenju.

Sudeći prema službenom priopćenju, mjere će se odnositi na poništavanje postojećih ili odbijanje izdavanja novih viza, kako poslovnih, tako i turističkih, za putovanja u SAD onim pojedincima koji su umiješani u korupciju.

Iz Veleposlanstva Njemačke su za “Nezavisne novine” istaknuli su da korupciju također vide kao jedan od najvećih problema u BiH, i da dijele procjenu da borba protiv korupcije i u smislu približavanja EU treba biti u centru reformskih procesa.

“Na spomenutom sastanku smo sudjelovali u interesu razmjene informacija i mišljenja”, rekla je za “Nezavisne novine” Lea Katarina Turm, šefica Odjeljenja za kulturu, medije i glasnogovornica Veleposlanstva Njemačke.

Iz Veleposlanstva Ujedinjenog Kraljevstva su im priopćili da je ta zemlja predana borbi protiv korupcije u BiH, u partnerstvu s onima koji dijele tu predanost.

“Potpuno se slažemo sa SAD i drugim našim partnerima po pitanju potrebe da se radi više na promoviranju transparentnosti i sprečavanju korumpiranih pojedinaca da izvuku korist iz svojih kriminalnih aktivnosti, te da se pruži podrška onima koji rade na iskorjenjenju korupcije. Podržavamo stabilnost i dobro upravljanje u BiH putem različitih aktivnosti koje su nam na raspolaganju. Koristimo sankcije kada i gdje ocijenimo da će biti najučinkovitije, na osnovu dokaza, i usmjereno ka onima koji su odgovorni za ozbiljnu korupciju”, naglasili su oni.

Iz Veleposlanstva Kraljevine Nizozemske priopćeno je “Nezavisnim novinama” da se čvrsto bore protiv korupcije u BiH.

“U potpunosti se slažemo sa SAD i našim partnerima da mora postojati više barijera koje sprečavaju korumpirane pojedince da imaju koristi od nje. Potrebna je veća podrška pojedincima i skupinama angažiranim u borbi protiv ove pojave”, rekli su u ovom veleposlanstvu.

SAD su zasad jedina zemlja koja je pripremila listu sankcija, a, kako doznaju spomenute dnevne novine, ima i spisak s otprilike petnaestak imena koja su prošla postupak odobravanja sankcija na razinu stotinjak različitih tijela u administraciji SAD, koje su spremne za aktiviranje u svakom trenutku.

Nekoliko sugovornika iz EU, čije zemlje jesu raspoložene da EU kontrolira sankcije, reklo je da u ovom trenutku nije realno da EU usvoji konsenzus u vezi s ovom temom, a postavljaju pitanje svrsishodnosti i efektivnosti sankcija koje bi se provodile na razini individualnih zemalja EU. Umjesto toga, kako doznaju, pažnja se usmjerava na jačanje integriteta pravosuđa kroz Visoko sudsko i tužiteljsko vijeće BiH i ohrabrivanje tužitelja i sudaca da se hrabrije uhvate u koštac s političkom korupcijom na svim razinama, te da bi takvo pravosuđe dobilo svu neophodnu podršku najjačih i najutjecajnijih zemalja. Jedna od opcija koja nam je spomenuta je da bi se sankcije mogle kombinirati s pravosudnim procesima koji bi ukazali na korupciju na nivou političkih predstavnika i gospodarstvenika, ali da o tome u EU još nije izravno razgovarano./HMS/

guest
11 Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare
Citat
Citat
1 mjesec prije

Model tzv. građanske BiH izravno je doveo do rata i genocida 1995. Alija je na predizbornom skupu 1990. u Velikoj Kladuši prvi najavio rat rekavši – ”Ili građanska republika ili građanski rat”. Alija u Kladuši jasno kaže ili će BiH bit onakva kakvu on zeli ili se muslimani dižu na oružje u krvavi građanski rat. Zanimljivo je da se kasnije u toj istoj Velikoj Kladuši narod digao na oružje protiv njegove bolesne politike.

Pogledati na 22:20 – SDA Velika Kladuša 1990 – YouTube

Cudno je da se ta cinjenica ne spominje cesce, Alija je tocno tada postavio crno-bijelu sliku.

Isti je potpisao Carrington-Cutileirov plan 1992. ,a potom povukao svoj potpis i to je odvelo BiH direktno u rat. Nakon što je taj model (gradjanski) kao uzročnik rata i genocida u Daytonu 1995. sahranjen, muslimanska strana evo vec 25 godina i dalje pokušava isti model opet nametnuti Srbima i Hrvatima. Ne smijemo ponovno dopustiti da BiH ode u kataklizmu u koju nas opet guraju isti oni koji iz ratnih stradanja nisu ništa naučili, a trebali bi.

Daytonski sporazum podrazumjeva stanje koje nije gradzanska drzava.

GraDŽanska je pokušana već nakratko 1992.

Rezultat znamo, a bogami znamo i rezultat po muslimane.

 Na kraju ništa od te građanske, muslimani najureni na 23% BiH, broj im se prepolovio, a uzdižu Aliju kao pobjednika rata i najvećeg junaka. 

Danas njegov sin Bakir slično prijeti ratom i građanskom BiH.

“Građanska” koja prijeti da će povesti rat protiv 50% građana i 75% teritorija tih građana ……  To zvuči više kao pokušaj nestabilnog fašističkog režima da preuzme vlast. 

Građanska BiH je dovela do građanskog rata i između samih muslimana !

Citat
Citat
Odgovori   Citat
1 mjesec prije

Da bi se dobila malo jasnija slika životnog prostora muslimana u BiH i kako su i gdje raspoređeni, i koliko su zapravo zbijeni u nekoliko kotlina na minornoj površini BiH svakom preporucujem da pogleda ovu reljefnu kartu danasnje BiH.

https://ibb.co/QJpQQNb

Izvan žutih rezervata Hrvati i Srbi čine 80% stanovništva.

Kada hodaš po prostoru van žutih rezervata, od 5 ljudi koje sretneš 4 će biti Srbi ili Hrvati.

Isto tako, van žutih rezervata je isti broj Hrvata i muslimana.

 Još jedna zanimljivost, dvije od tri i pol kotline se već demografski raspadaju.

Livnjak
Livnjak
Odgovori   Citat
1 mjesec prije

Hrvata ima koliko i migranata. Kak se nasladjujes a ne vidis dokle te tvoj HDZ. Glupane

Citat
Citat
Odgovori   Livnjak
1 mjesec prije

U proteklih 30, a posebno u nekoliko zadnjih godina svi svjedocimo propasti muslimanskog pokušaja ostvarivanja potpune hegemonije nad BiH.
Kada se razmotre sva desavanja u BiH u proslom periodu, muslimanski narod u BiH i njegovo vodstvo cini sulude poteze, donosi krive odluke i pravi ogromne greske koje su ključne za današnje događaje gdje ubrzano propadaju i na rubu su nestanka kao narod.

Oni odabiru Aliju Izetbegovića za predsjednika (a znali su dobro tko je i koje su njegove pogubne ideje)

Odbijaju Carrington-Cutileirov plan koji je predviđao unitarnu državu ali i podjelu prema etničkom principu (ovim planom su Muslimani dobijali 44% BiH, tim planom su prije skoro 30. godina dobivali puno više nego što danas imaju).

Nakon što su izbili sukobi 1992. godine muslimansko vodstvo je potpuno nespremno te se moraju oslanjati na Hrvate i HVO koji ih spašava od potpuna sloma.

Alija Izetbegović odbija vojnu suradnju s Hrvatskim snagama i time olakšava Srbima zauzimanje prostora u BiH. Srbi ih potpuno čiste iz ogromnog djela BiH (RS) i nabijaju na par postotaka teritorija oko većih gradova.

Nakon vojnog poraza protiv Srba, Alija umjesto suradnje odlučuje kako je pametno otvoriti novi sukob s jedinim saveznicima koje imaju – Hrvatima.

Nakon kraja ratnih sukoba umjesto fokusa na obnovu i stvarni povratak izbjeglica, političko vodstvo muslimana ne odustaje od ideje potpune dominacije iako su se u ratu uvijerili kako je to nemoguće. Troše milijarde nenamjenski u stvaranje statusa jedine žrtve rata u BiH. Umjesto suradnje s Hrvatima i Srbima oni nastavljaju otvoreni politički rat te 2000. godine uz pomoć MZ nasilno mijenjaju Daytonski sporazum.

Poslije vise od 25 godina fokusa samo na rat, zanemarivanjem ekonomije i održivog razvoja stvaraju katastrofalnu situaciju za vlastiti narod.

Politička klima u svijetu se promijenila, a bh muslimani su i dalje u ludom  stanju ignoriranja stvarnosti i njihovi ciljevi nisu odmakli ni metra od početka, a narod im je doslovce gladan.

Na neki način vjeruju koliko god gluposti naprave uvijek će ih netko spašavati. Naravno Hrvati su ih spasili jednom na osnovu kredita od ranije, koji su sad potrošili. Krađom humanitarne pomoći su izgubili povjerenje svijeta. Deportiranjem islamista su izgubili povjerenje Arapa. Na sličan način su zahladili odnose sa Iranom. Zbližavanjem sa Erdoganom su izgubili povjerenje Amerikanaca itd.

Prevrtljivošću, sjedenjem ne na dvije nego valjda na desetak stolica, su se doveli do toga da baš nitko nema povjerenja u njih. Jednostavno s njima više nitko ne želi gubiti vrijeme, niti pregovarati. Tu se najbolje odmaknuti nek divljaju međusobno i baviti se svojim poslom.

U međuvremenu su izgubili i tu demografiju u koju su se uzdali. Padaju vrlo brzo ispod milijun. Od trenutne situacije jedino je crnja budućnost.

Kao reakciju na sve ovo, oni nosaju petokrake i pionirske kape po Sarajevu. Očekuju valjda da ce Tito uskrsnuti ili što li? Čak i ako bi evo Tito osobno došao, nešto sumnjam da bi Bakir dobro prošao. Zazivanje Tita je zapravo njihova intimna podsvijest da dobri (halal) Hrvati i Srbi preuzmu brigu o njima.

 Oni i dan danas ocekuju i nadaju se da ce vecina kafira odseliti (prestati biti politicki faktor) cime ce njima unitaristima (graDZanima) biti otvoren put ka begovatu.

I najnovija recimo katastrofalna politika, nakon što vide da sve ide u propast, umjesto da takijaju i glume da su normalni, oni zatežu do kraja sa Hrvatima i Srbima nadajući se tko zna čemu. Kad rezultat ovog najnovijeg blesaranja bude jos vece vlastito pojačano iseljavanje onda će se čudit kako i zašto?

Narod koji je po projekcijama 90tih sada trebao imati 3 milijuna, u ovom desetljeću pada ispod milijun. Umjesto cijele BiH zbog koje su krenuli u rat, imaju četvrtinu (23%), a i to im je sada upitno. Napravili sebi neprijatelje i od Hrvata i sada su potpuno okruženi neprijateljima. Mogao bih ovako nabrajati koliko hoćeš, ukratko jedino što imaju je nada da će im Amerikanci čudesno isporučiti samo njihovu islamsku državu na tacni.

Dakle, bi li se ti mijenjao s njima?

Anonimac
Anonimac
Odgovori   Citat
1 mjesec prije

Nema ni od te americke pomoci nista, kad skroz nestanu ostat ce upamceni kao narod tj. vjerska skupina koja popusila najvise kur aca na svijetu.

Livnjak
Livnjak
Odgovori   Citat
1 mjesec prije

Toliko mrznje u tebi ima da ce te to ubiti

Anonimac
Anonimac
Odgovori   Livnjak
1 mjesec prije

Duso draga, znamo mi da ti je hodza u mejtefu pricao drugacije ali istina boli i sijece kao mac. Doslo je vrijeme da progledas i da crknes od nemoci i muke. Nije strasno, da se to izlijeciti sa dobrom terapijom ili batinom.

Mene kliču Haso_2
Mene kliču Haso_2
1 mjesec prije

Najkorumpiraniji u BiH su upravo službenici američke ambasade u Sarajevu, već se i Erdogan žali da su mu Ameri postali preskupi! Ameri, ako baš nikako nemate ideju gdje započeti borbu protiv korupcije – počnite u svojoj ambasadi i imaćete pune ruke posla čitav jedan ambasadorski mandat! Prosto ko pasulj, rekli bi učeniji ljudi u mom selu…

Last edited 1 mjesec prije by Mene kliču Haso_2
Ante
Ante
Odgovori   Mene kliču Haso_2
1 mjesec prije

Tako je.

Anonimac
Anonimac
Odgovori   Mene kliču Haso_2
1 mjesec prije

Opet ti Hasane kenjaš.
Najveća korupcija je u SDA i njihovim trabantima DF i SDP. Tu treba da se osjeti američka antikorupcijska inicijativa.
Pa čovjeće jesi li ti ćorav što po Sarajevu rade osmice, sebije, zukići, sarajlići, solak, novalići, hodžići i ini?
Na stotine je dužnosnika sa krivotvorenim diplomama, ima čak slućaj u Sarajevu da je lik krivotvorio svjedočanstvo od osnovne škole…
Pa pogledaj samo po kojem se krteriju zapoišljavaju ljudi u multietničkom, multikonfesionalnom, multikulturalnom, multitutifruti i multi multi Sarajevu gdje su svi ostali osim arapa statistička greška pored 92% muslimana, Boišnjaka, islamske vjeroispovjesti koji govore bošnjačkim jezikom sve kako je pisalo na džambo posterima da ljudi ne bi pogriješili tijekom popisa…

Last edited 1 mjesec prije by Anonimac
Ante
Ante
1 mjesec prije

Sankcionišite prvo svoje lopove.