Published On: Tue, Dec 24th, 2013

SAD: Dačić, Thaci i Ashton za Nobelovu nagradu za mir!

Prema riječima kongresmena, koji su uputili pismo Nobelovom komitetu, Briselski sporazum kojim su “nekada ogorčeni protivnici ostavili svoje razlike po strani zarad mira i bolje budućnosti svojih zemalja, odražava viziju Alfreda Nobela”

Predstavnici srpskog i albanskog kokusu u Kongresu SAD uputili su pismo Nobelovom komitetu u kojem nominiraju premijera Srbije Ivicu Dačića, kosovskog premijera Hašima Tačija i visoku predstavnicu EU Catherine Ashton za Nobelovu nagradu za mir za 2014. godinu, zbog njihove ključne uloge u normalizaciji odnosa Beograda i Prištine, potvrđeno je danas Tanjugu u srpskom Kokusu.

Travanjski sporazum postignut uz posredovanje Catherine Ashton predstavlja ključnu i povijesnu prekretnicu i za Srbiju i za Kosovo – kao i za turbulentni region Balkana u cjelini – kaže se u pismu koje su uputili supredsjedatelj srpske kokusu Ted Po i Emanuel Klever zajedno s liderima albanskog kokusu u kongresu Eliotom Engelom i Robertom Aderholt.

Dvojica premijera su, kako se navodi u obrazloženju, jasnim raskidom s prošlošću i pronalaženjem puta ka svjetlijoj budućnosti pokazali značajnu predanost, hrabrost i viziju.

Oni zaslužuju veliko priznanje zbog toga što su preuzeli na sebe rizik da pronađu rješenje, kažu kongresmeni.

Sporazum također dokazuje da se etnička mržnja može prevladati i da posvećeni i odvažni pojedinci mogu dogovoriti ako iskažu dobru volju i kompromis i riješiti naizgled nerješive probleme.

Prema riječima kongresmena, Briselski sporazum kojim su “nekada ogorčeni protivnici ostavili svoje razlike po strani zarad mira i bolje budućnosti svojih zemalja, odražava viziju Alfreda Nobela”.

(Telegraf.rs / Tanjug)