Published On: Pet, lis 8th, 2021

Sabor je prije 30 godina raskinuo sve državnopravne veze Hrvatske s Jugoslavijom

Hrvatski narodni sabor BIH je utvrdio da Hrvati u FBIH  više ne smatraju legitimnim i legalnim ni jedno tijelo dotadašnje Federacije BIH te da ne priznaju valjanim niti jedan pravni akt bilo kojeg tijela koje nastupa u ime bivše federacije, koja više kao takva ne postoji. Hrvatski narodni Sabor pozvao je kantonalne vlade da sve nadležnosti za koje je bila nadležna dotadašnja Federacija ili sami konzumiraju ili ih prenesu na Vijeće Ministara BIH. Hrvatski narodni sabor BIH je utvrdio da je Željko Komšić izabran suprotno Ustavu BIH, da ne uživa moć veta u hrvatskom klubu Doma naroda i da je kao takav za Hrvate u BIH nelegalan i neustavan. Od federalnih tijela Hrvati se nisu povukli samo iz Doma naroda FBIH . Sve ovo dogodilo se nakon nasrtaja Slobodana Izetbegovića na Dom naroda Federacije što je prelilo čašu Hrvatima. Tvrde da je ovo zadnji nasrtaj bošnjačkog lidera na Ustav BIH koji više nisu mogli tolerirati.

Možete li zamisliti ovakav tekst?

Upravo ovo se dogodilo na današnji dan ali u Hrvatskoj. No tamo je taj narod imao iznad sebe političare. Ne framaše u HDZBIH koji su se u šali prozvali političarima.

Hrvatska danas obilježava odluku Hrvatskog sabora kojom su raskinute sve državnopravne veze s Jugoslavijom.

Naime, 8. listopada 1991., dan nakon što su zrakoplovi JNA raketirali zgradu Banskih dvora na drugoj strani Markova trga u kojoj je bilo državno vodstvo s dr. Franjom Tuđmanom, a srpska se agresija proširila na velik dio Hrvatske, Sabor je odlučio raskinuti sve državnopravne sveze s bivšom SFRJ.

Tu povijesnu odluku Sabor je donio jednoglasno, otvorivši put neovisnoj i samostalnoj državi.

Odluku o neovisnosti Sabor je donio tri mjeseca nakon Brijunske deklaracije i nakon što je istekao moratorij na proglašenje samostalnosti i suverenosti, koji je tražila Europska zajednica, nadajući se da se jugoslavenska kriza i srpska agresija na Hrvatsku mogu riješiti mirnim putem.

 

Hrvatski sabor je utvrdio da Republika Hrvatska više ne smatra legitimnim i legalnim ni jedno tijelo dotadašnje SFRJ te da ne priznaje valjanim niti jedan pravni akt bilo kojeg tijela koje nastupa u ime bivše federacije, koja više kao takva ne postoji.

Prethodno, Sabor je 25. lipnja 1991. donio Ustavnu odluku o suverenosti i samostalnosti Republike Hrvatske čime je Hrvatska formalno postala samostalna i nezavisna država, pa se 8. listopada smatra okončanjem postupka razdruživanja Hrvatske u nekadašnjoj jugoslavenskoj federaciji.

guest
2 Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Vidder sve komentare
Pod Orjenom
Pod Orjenom
1 godina prije

Izdaja je tada napravljena i u Zagrebu, a još možda i veća u Beogradu. Sada kušamo gorke plodove te odluke. Jugoslavija je bila rješenje za sva nacionalna pitanja njenih naroda, i ni jedna država nastala od iste, ni blizu nije ponudila još takvo rješenje kakvo je Jugoslavija nudila. Da se razumijemo, ko je čitao Miljenka Smoju i gledao Malo i Velo misto, lično bi najsretniji bio da je glavni grad i sjedište bilo u Splitu ili alternativno u Banja Luci, nikako u Beogradu jer je to bilo favorizovanje jedne strane i poziv na ,,pokoravanje” ostalima. Ni najveći mrzitelji Jugoslavije, ne mogu poreći njene uspjehe. Počivaj u miru draga otadžbino (hrv. domovino) dok se ponovo jednog dana opet ne rođiš, i iznikneš kao cvijeće i nagrada za neko buduće pokoljenje.

ŠOKAC
ŠOKAC
Šta ti kažeš na ovo?  Pod Orjenom
1 godina prije

Alija je kriv za raspad JUGOSLAVIJE ..nisu Alju mogli podijeliti NJOFRA DUDEK i Zloba SRPSKO cvece za kojim se ceo NAROD krece..A NJEGOŠ i Srpski MEIN KAMPF GORSKI VENAC,PA GUSLE BRE ONE VUČUROVIĆ KAMIONDZIJE TREBINJSKOG…ONAJ STO RECE MI ĆEMO TURKE po jevrejskom metodu.
.duboko artiljerijom u pozadinu..