Published On: Sat, Aug 12th, 2017

Sabina Berberović: Moj otac je prikazan previše idealizirano; Bakir Izetbegović: Turci su Aliji dali pretenciozan nadimak…

Generalni direktor TRT-a Ibrahim Eren istakao je da je Alija bio lider koji je vodio borbu na brojnim frontovima, te da se nada da će serija biti utemeljena na činjenicama i realnim događajima

Snimanje mini-serije “Alija”, koja je posvećena životu prvog predsjednika Predsjedništva BiH Alije Izetbegovića, uskoro će početi na lokacijama u Bosni i Hercegovini u produkciji kuće “Sandžak Media” za tursku državnu televiziju TRT, istaknuto je na pres-konferenciji koju je danas u Sarajevu organizirala Ambasada Republike Turske u BiH.

Član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović rekao je da je njegov otac imao zanimljiv i dinamičan život, te da iz dijelova scenarija koje je pročitao smatra da će serija probuditi emocije kod gledalaca.

turska-serija-alija-izetbegovic-bakir-sabina-berberovic

 

– Mi kao porodica inzistiramo da njegov lik bude precizno prikazan, mi smo na raspolaganju za to i posebno će se o tome brinuti moja sestra i njena kćerka – dodao je Izetbegović.

Istakao je da su Turci zainteresirani za Aliju možda čak i više od Bošnjaka i dali su mu dosta pretenciozan nadimak – kralj mudrosti.

turska-serija-alija-izetbegovic-bakir-sabina-berberovic-1

Sabina Berberović, Alijina kćerka, kazala je da je pročitala prve tri epizode i da je u početku njen otac bio prikazan previše idealizirano – kao čovjek satkan od ogromnog strpljenja, dobrote i emocija, što su pokušali učiniti realističnijim.

 

– Ipak, mi ne pišemo scenarij i naš utjecaj zavisi od toga koliko nas ljudi razumiju i koliko hoće da uvaže naše sugestije – navela je Berberović.

 

sabina-berberovic

Ambasador Turske u BiH Haldun Koc kazao je da je Alija Izetbegović posjedovao sve vrline koje krase lidera, te čestitao svima koji su učestvovali u osmišljavalju i stvaranju serije koja će Aliju približiti gledaocima.

 

turska-serija-alija-izetbegovic

Generalni direktor TRT-a Ibrahim Eren istakao je da je Alija bio lider koji je vodio borbu na brojnim frontovima, te da se nada da će serija biti utemeljena na činjenicama i realnim događajima.

 

Planirano je da snimanje serije traje 75 dana na lokacijama u Sarajevu, Mostaru, Tarčinu, Blagaju, Konjicu i Počitelju.

 

Sve o seriji možete pronaći OVDJE.

 

 

(FENA/md)