Ruski vojnici stigli u Bjelorusiju: ‘Moramo se obraniti od terorizma Poljske, Litve i Ukrajine’

Minsk tvrdi da se radi o isključivo obrambenoj formaciji čiji je cilj osigurati granicu

Prvi ruski vojnici nove zajedničke vojne grupacije Moskve i Minska stigli su u Bjelorusiju, objavile su u subotu tamošnje vlasti, nakon ovotjedne najave o utemeljenju tih snaga koje bi trebale braniti granice zemlje od ukrajinske prijetnje.

“Prvi vlakovi s ruskim vojnicima koji čine regionalnu vojnu grupaciju stigli su u Bjelorusiju”, objavilo je bjelorusko ministarstvo obrane u priopćenju, u kojemu nije preciziran broj ruskih vojnika.

Ministarstvo je objavilo fotografije vojnih vlakova i kamiona, kao i ruskih vojnika koje su dočekale žene u narodnim nošnjama nudeći im po tradiciji kruh i sol.

Minsk tvrdi da se radi o obrambenoj formaciji

Bjeloruski predsjednik Aleksandar Lukašenko u ponedjeljak je optužio Poljsku, Litvu i Ukrajinu da pripremaju “terorističke” napade i “ustanak” u Bjelorusiji, te objavio raspoređivanje regionalne vojne skupine.

Minsk tvrdi da se radi o isključivo obrambenoj formaciji čiji je cilj osigurati granicu. Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenskij rekao je u utorak da Moskva želi Bjelorusiju uvući u rat te pozvao na međunarodnu promatračku misiju na granicu Ukrajine i Bjelorusije.