Published On: Uto, svi 17th, 2022

“RUSKI IGRAČ! – POVIKAŠE U VLADI RH: Austrija se obvezuje na neutralan status

Austrija nije članica NATO-a i ne planira da to postane u bliskoj budućnosti, rekao je ministar vanjskih poslova te zemlje Alexander Schallenberg novinarima u ponedjeljak u Briselu. Na pitanje o svom stavu o aspiracijama Švedske i Finske da se pridruže vojnom bloku, Schallenberg je rekao da “u potpunosti poštuje” odluke Helsinkija i Stockholma, ali je dodao da je to “njihova odluka, a ne naša”.

„Austrija će i dalje biti neutralna zemlja“ , rekao je. Međutim, opisao je potez Švedske i Finske kao “snažan signal” ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu, koji ukazuje da je politika Moskve pogrešna.

„Putin je učinio NATO relevantnijim i [ono što je] postigao je [primorao] dvije zemlje da se pridruže NATO-u“, rekao je austrijski ministar, dodajući da mu je bezbednosna strategija ruskog predsednika „pukla u lice“.

Stockholm i Helsinki su u nedjelju zvanično objavili svoje ponude za pridruživanje vojnom bloku. Moskva je više puta upozoravala da će morati da odgovori ako Finska i Švedska uđu u NATO. Rusija je rekla da širenje NATO-a smatra direktnom prijetnjom vlastitoj sigurnosti.

Nakon razvoja događaja, Putin je rekao da Moskva “nema problema” sa ulaskom bilo koje od dvije zemlje u NATO, ali smatra da je unapređenje vojne infrastrukture alijanse prijetnja.

U međuvremenu, Schallenberg je pozvao EU da ostane jedinstvena kada su u pitanju antiruske sankcije i da “jasno stavi do znanja” Moskvi da troškovi njenog napada na Ukrajinu “ostaju visoki”. Ministar je priznao da se članice EU baš i ne slažu oko sljedećeg kruga sankcija, ali je rekao da je EU “do sada uspjela pokazati nevjerovatnu sliku jedinstva… i da treba nastojati da tako i ostane”.

Visoki austrijski diplomata također je pozvao Brisel da se suprotstavi uticaju Rusije na Balkanu, jer je upozorio na sposobnost Moskve da destabilizuje region. “Naš najvažniji geostrateški zadatak je osigurati da [prevlada] evropski model vrijednosti i života” , rekao je, dodajući da “u politici nema vakuuma” i da to može biti “ili naš vrijednosni model ili stranog.”

Schallenberg je govorio uoči sastanka ministara vanjskih poslova EU na kojem će biti uključeni i kanadska ministrica vanjskih poslova Melanie Joly i ukrajinski ministar vanjskih poslova Dmytro Kuleba. Očekuje se da će ministri razgovarati o ruskoj vojnoj operaciji u Ukrajini i njihovom odgovoru na akcije Moskve, kao i o novoj rundi sankcija.

guest
6 Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Vidder sve komentare
Phoenix
Phoenix
8 mjeseci prije

Zna Austrijanac da Zoki neda u NATO, pa zato ko fol i ne zele….

Anonimac
Anonimac
Šta ti kažeš na ovo?  Phoenix
6 mjeseci prije

¨Prepali se Austrijanci Hrvata, znaju kako su im ovi potonji žestoko i sa strašću stoljećima čistili konjušarnice!

Ujko MAČEK
Ujko MAČEK
8 mjeseci prije

Kolko je sda s baketom i sabiom pokrao para mogli smo imati aviona i tenkova ko nato a ovako imamo ko i lovačko društvo

Supersrbo
Supersrbo
8 mjeseci prije

Ako bi Srbija usla u Ruski vojni savez dali bi to bio jasan signal NATOu i Americi da vode apsolutno pogrešnu politiku.Hmmmmm

Anonimac
Anonimac
Šta ti kažeš na ovo?  Supersrbo
6 mjeseci prije

Bi jer je Srbija svjetska sila, zaboravit ćemo bježaniju preko Kosova, CG i Albanije u 1.s.r a i ove bježanije iz bliske prošlosti pogotovo s Kosova! Kada bi se Srbi pridružili Rusima, Rusi bi odmah pobjegli iz Ukrajine!

Supersrbo
Supersrbo
8 mjeseci prije

Evo sat bi vi da ste na mjestu Rusije i da ste vojna sila,imate bogate energetske i rudne resurse i da vas je europski fanatik u istoriji napadao i pokušao zauzeti više desetina puta.Dali bi ste vi reagovali na NATO provokacijama i približavanje raketnih baza Moskvi.Mislim da je vrijeme za još jednu Kubansku krizu.Definitivno.A mozda i Venezuelansku.Venezuela je veliki prijatelj Rusa i pitam se koliko je Rusima teško da naprave jednu jaku pomorsku bazu u Venezueli i tako zaštite venezuelanske resurse od pohlepnih amera