Published On: Čet, velj 24th, 2022

Ruski borac za ljudska prava: Napad nije iznenađenje, ali je šok

DMITRIJ MAKAROV, supredsjednik Moskovske helsinške grupe, u N1 Studiju uživo govorio je o ruskoj invaziji u Ukrajini te o tome kako se građani u Rusiji trenutno osjećaju.

“Ovo je velika tragedija za mnoge koji se bore za ljudska prava”

“Prema onome što vidim i osjećam, postoji osjećaj velikog šoka i očaja. Puno je emotivnih reakcija. I ja sam jako emotivan, ovo je velika tragedija za mnoge koji se bore za ljudska prava. Ovo nije iznenađenje, ali je šok”, rekao je Makarov. Navodi da u ruskom civilnom društvu vlada osjećaj bespomoćnosti.

“Uvjeren sam da ovaj svijet mora ostati u prošlosti”

“Već je danas mnogo ljudi izašlo na ulicu. Prevladavajući osjećaj u ruskom civilnom društvu je osjećaj bespomoćnosti. Ne možemo promijeniti način na koji se naša vlada ponaša. Ne pokušavam opravdati neaktivnost, ali pokušavam objasniti da je to jedan osjećaj koji prevladava u posljednjih nekoliko godina. Reakcija će doći, nisam siguran na koji način, ali ovo nije ista situacija kao tijekom prethodne agresije na Krim”, poručio je Makarov.

“Kada slušate objašnjenja ruskih vlasti, ne možete si pomoći a da ne osjećate kao da je ovo iz neke druge stvarnosti. Došlo je do određenog nesrazmjera s realnošću. Uvjeren sam da ovaj svijet mora ostati u prošlosti. Teško je objasniti je li riječ o nelogičnom bolesniku ili nelogičnom sustavu”, dodao je.

O Putinu: Htio bih da njegova vladavina završi

Makarov ističe da ovdje više nije riječ toliko o politici nego o igrama moći. Je li ovo kraj za predsjednika Vladimira Putina?

“Ne znam. Htio bih da njegova vladavina završi, ali ne znam koliko je to samo pusta želja jer sustav ima mnogo resursa i podrške. Nadam se da će sve ovo ubrzo završiti”, zaključio je Makarov.

guest
3 Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Vidder sve komentare
Pod Orjenom
Pod Orjenom
5 mjeseci prije

Moja malenkost se interesuje od čega živi ovaj ,,borac za ljudska prava”. Da i mene preporuči poslodavcu. Umorio sam se od šarafanja, a imam 52 godine i reuma je došla po svoje.

nisam kriv
nisam kriv
Šta ti kažeš na ovo?  Pod Orjenom
5 mjeseci prije

Ne živiš ti od šarafanja . . .

Pod Orjenom
Pod Orjenom
Šta ti kažeš na ovo?  nisam kriv
5 mjeseci prije

Hajde bujruj u TB da ti dokažem. Ili da se čujem kada se spustim dolje na more.