Published On: Ned, stu 1st, 2015

RUSKA DIPLOMACIJA NANJUŠILA JE KRV Planira li doista Putin iskoristiti izbjegličku krizu kako bi na velika vrata ušao na Balkan?

putin_vu_i__702018S1

Beogradski mediji se pozivaju na diplomatske izvore kojii tvrde da je Moskva krenula u ofenzivu

Ako je za vjerovati diplomatskim izvorima u Moskvi, Bruxellesu i Beogradu na koje se poziva srpski Blic , Rusija je odlučna iskoristiti migrantsku krizu koja razjeda EU kako bi povećala svoj utjecaj u Srbiji i to do opasne točke u kojoj za Srbiju više ne bi bilo povratka na europski put.

U tom svjetlu izvor Blica iz Moskve ocjenjuje neočekivanu izjavu ruskog premijera Dmitrija Medvedeva koji je u petak ustvrdio da Europska komisija od Srbije zahtijeva izlazak iz sporazuma o slobodnoj trgovini s Rusijom, koji je potpisan još 2000. godine.

– Ruska diplomacija je, da tako kažem, nanjušila krv. Ako njemačka kancelarka Angela Merkel kaže da je EU u krhkom stanju, a visoka predstavnica EU za vanjsku politiku Federica Mogherini da Europskoj uniji prijeti raspad ako ne odgovori na izbjegličku krizu, zar očekujete od Moskve da sjedi raskrštenih ruku? EU se više ne ponaša kao velesila i njezini lideri odišu nesigurnošću – kaže sugovornik Blica iz Moskve.

Izvor ovog srpskog lista iz Vučićeve vlade kaže da proeuropskim snagama u Srbiji situaciju otežava pristup EU koji u srpskoj javnosti stvara percepciju stalnog uvjetovanja, kao i pojedini ‘nefer potezi EU’, kao što je mlaka reakcija na odluku Prištine da suspendira Briselski sporazum.

Moskovski izvor Blica nadalje kaže da je jasna poruka to što je Medvedev temu sporazuma o slobodnoj trgovini pokrenuo dan po povratku Vučića iz posjeta Rusiji i razgovora s Putinom.

– Na sastancima u Moskvi Vučić je ruskoj strani jasno poručio da Srbija čvrsto ostaje na europskom putu, mada se neće pridružiti sankcijama Rusiji. On je izrazio zainteresiranost za nabavku ruskog oružja, ali po fer cijeni i bez uvjetovanja promjene proeuropskog puta Srbije – kaže sugovornik Blica.

Izvor beogradskog lista iz diplomatskih krugova u Bruxellesu kaže da su sve slabosti EU na koje Rusija sada igra isplivale tijekom ‘šokantno neuspješnog’ summita EU o izbjeglicama, održanom prošlog tjedna u Bruxellesu.

– Raspad je blaga riječ. Slovenski i hrvatski premijer su se svađali, bugarski je otvoreno rekao da ga izbjeglice ne zanimaju i da ne zna ni zašto je pozvan. A mađarski premijer Viktor Orban je čak demonstrativno čitao novine za vrijeme sastanka! – otkriva ovaj sugovornik Blica.

guest
14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare