Published On: Tue, Jun 27th, 2017

Rusija prestaje financirati Vijeće Europe

Rusija je blokirala uplatu treće tranše za 2017. u proračun Vijeća Europe, a čini se da će do daljnjega obustaviti sve uplate. Trenutno se radi o 11 milijuna eura. Prema predsjedniku Državne Dume, Vjačeslavu Volodinu, odluka je odgovor na sankcije EU protiv Rusije, na što su u više navrata upozoravali ruski političari, uključujući ministra vanjskih poslova Sergeja Lavrova i predsjednicu Vijeća Federacije Valentinu Matvijenko.

Vijeće Europe je priopćilo kako još nije zaprimilo obavijest iz Rusije da odbija uplatiti naknadu.

Vjačeslav Volodin je objasnio kako je ovo odgovor na antiruske sankcija. Nakon aneksije Krima 2014. godine je Parlamentarna skupština Vijeća Europe (PACE) lišila rusku delegaciju prava glasa na sjednicama i sudjelovanja u radu statutarnih tijela.

Rusija je odgovorila da prestaje raditi Parlamentarnoj skupštini Vijeća Europe sve dok se ovlasti ruske delegacije ne vrate u potpunosti. Ruski političari u više navrata upozorili da bi moglo doći do obijanja uplata naknade.

Važno je napomenuti da je doprinos proračunu Vijeća Europe nedjeljiv i predstavlja ukupan doprinos za PACE, Odbor ministara, Kongres lokalnih i regionalnih vlasti, kao i za Europski sud za ljudska prava.

Samo Rusija uplaćuje 10% proračuna

Rusija je jedan od ključnih suradnika u proračunu Vijeća, zajedno s Francuskom, Velikom Britanijom, Njemačkom, Italijom i Turskom. Ukupan iznos doprinosa za Vijeća Europe je oko 260 milijuna eura, od čega je oko 10% udio Rusije.

Tajnik Vijeća Europe, Daniel Holtgen, rekao da je organizacija detaljno upoznata s ruskim stavom, ali da formalnu obavijest iz Ruske Federacije još nisu dobili.

Prvi potpredsjednik Odbora za međunarodne poslove Vijeća Ruske Federacije, Vladimir Džabarov, rekao je da se Rusija ne boji izbacivanja iz Parlamentarne skupštine Vijeća Europe zbog neplaćanja doprinosa.

“Već tri godine ne sudjelujemo u radu pravim tempom, ali i dalje plaćamo novac europskim dužnosnicima, koji nas onda vrijeđaju i ne daju nam riječ. Vi bi možda platili novac za ulaznice na skup kojem ne smijete prići? Naravno da ne”, rekao je Vladimir Džabarov.

Zamjenik predsjednice Vijeća Federacije, Ilijas Umahanov, rekao je: “Nemoguće je da naša sredstva budu usmjerena organizaciji koja ima veliki broj rusofoba i u kojoj ruska delegacija neće sudjelovati.”