Published On: Sri, stu 23rd, 2016

RUSIJA LJUTA NA HRVATSKU: Bolje riješavajte problema Srba

Rusko ministarstvo vanjskih poslova objavilo je da je zabrinuto zbog izjave hrvatskog premijera Andreja Plenkovića da će Hrvatska prenijeti Ukrajini vlastita iskustva mirne reintegracije okupiranih područja, primjenjiva na istočnu Ukrajinu gdje vladine snage ratuju s proruskim pobunjenicima.
Plenković je u Ukrajini izjavio da su i Hrvatska i Ukrajina bile žrtve brutalne vojne agresije, da je njihov teritorijalni integritet narušen silom te da hrvatska iskustva iz reintegracije istočne Slavojine devedesetih godina mogu biti korisna Ukrajini.
Rusko ministarstvo vanjskih poslova pozvalo je Zagreb da se aktivnije zauzme za rješavanje kroničnih unutarnjih problema u vezi s pravima Srba i drugih nacionalnih manjina u Hrvatskoj, prenosi HRT.
Primili smo na znanje informaciju da je ovih dana pri hrvatskoj vladi formirana radna skupina za suradnju s Ukrajinom koja će u svom djelokrugu imati prenošenje hrvatskog iskustva ‘mirne reintegracije okupiranih teritorija’ Kijevu, koje bi se tobože moglo primijeniti na Doneck i Luhansk, stoji u komentaru ureda za informiranje i medije ruskog Ministarstva vanjskih poslova. Taj korak koji je službeno potvrdio predsjednik hrvatske vlade Andrej Plenković, ozbiljno zabrinjava, ističe se u komentaru.
U ruskom ministarstvu tvrde da će nova paralelna struktura odvlačiti pozornost kijevskih vlasti s ispunjavanja obveza iz Minskog ugovora koji je temelj za rješavanje unutarukrajinske krize kojemu nema alternative. Moskva taj prijedlog promatra i u kontekstu najava o pokretanju hrvatsko-ukrajinske vojno-tehničke suradnje, ustvrdivši da je cijena hrvatske reintegracije svog teritorija bio progon 250.000 Srba u akcijama ‘Bljesak’ i ‘Oluja’.
Sigurni smo da savjeti inozemnih “konzultanata” koji kod kijevskih vlasti mogu stvoriti opasnu iluziju da su u Donbasu mogući vojni scenariji, nipošto neće pomoći jačanju sigurnosti na jugoistoku Ukrajine”, ističe se u komentaru ruskog ministarstva.
Plenković je u Kijevu također istaknuo da Hrvatska podržava teritorijalni integritet, suverenitet i neovisnost Ukrajine te provedbu politike nepriznavanja ilegalne aneksije Krima. Moskva drži apsurdnim uvrštavanje Krima u dnevni red hrvatske radne skupine jer se, kako kaže, ujedinjenje republike Krima i Sevastopolja s Ruskom Federacijom dogodilo na temelju slobodnog i legitimnog izjašnjavanja stanovnika Krima.
Hrvatski premijer je ocijenio da je mirna reintegracija hrvatskog Podunavlja dugoročno najbolji model za vraćanje Donecka i Luhanska, a jednom i Krima u sastav Ukrajine. To je bio pozitivan presedan za uspostavu mira u bivšoj Jugoslaviji, ali i za buduće misije u svijetu. Hrvatska smatra da je stabilnost Ukrajine od ključne važnosti za europsku i globalnu sigurnost i poduprijet će sve diplomatske napore za postizanje mirnog i održivog rješenja, rekao je Plenković./HMS/

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>