Published On: Fri, Oct 23rd, 2015

Rusija demantirala da je pogodila bolnicu u zračnom napadu

Rusija je u četvrtak demantirala informacije nevladine organizacije sa sjedištem u Velikoj Britaniji da je u ruskom zračnom napadu pogođena seoska bolnica u Siriji i da je poginulo 13 osoba.

”Želim demantirati sve ove informacije”, rekla je glasnogovornica ruske diplomacije Marija Zaharova na konferenciji za tisak, dodavši da “se divi mašti” njihovih autora.

Sirijski opservatorij za ljudska prava (OSDH), sa sjedištem u Londonu, priopćio je novinskoj agenciji AFP da je najmanje 13 osoba poginulo u ruskom zračnom napadu na seosku bolnicu u pokrajini Idleb, na sjeverozapadu Sirije.

Klinika je “znatno oštećena” u udarima i poginule su dvije zaposlenice, rekla je AFP-u radnica Sirijsko-Američkog medicinskog društva (SAMS), koje upravlja ustanovom. Ona, međutim, nije precizirala jesu li udare izveli ruski avioni.

”Lažne informacije koje kao izvor navodi Sirijski opservatorij za ljudska prava, često se objavljuju”, rekla je Zaharova.

”Isuviše je komotno objaviti iz Londona što se događa u Siriji , a ne otići na lice mjesta”, rekla je ona zatim ironično.

Glasnogovornica je sa žaljenjem rekla da se “nekoliko medija služi informacijama ove nevladine organizacije kao pouzdanim i solidnim izvorom, čak iako su posljednjih dana mnoge demantirane”.

Od 30. rujna, ruska avijacija je priopćila da gotovo svakodnevno gađa desetke “terorističkih meta u Siriji, u dogovoru s režimom iz Damaska, čiji je Moskva glavni saveznik.

Rusija tvrdi da gađa džihadističku grupu Islamska država (IS) i Front el-Nosra, sirijski ogranak el-Kaide. Sa svoje strane, zapad je optužuje da gađa isključivo pokrajine u kojima vladine snage vode ofanzive protiv opozicije koja se smatra umjerenom i gdje IS nije prisutan.