Published On: Sri, lip 23rd, 2021

Rusi: Ispalili smo hice upozorenja prema britanskom brodu ; Britanci: Nije točno

Ruski vojni brod otvorio je vatru upozorenja na razarač Britanske kraljevske mornarice koji je uplovio u ruske vode u Crnom moru, objavila je u srijedu agencija Interfax citirajući rusko ministarstvo obrane.

HMS Defender napustio je ruske vode odmah nakon incidenta, a zašao je do tri kilometara u ruske vode, navodi rusko ministarstvo.

Sučeljavanje se dogodilo blizu Rta Fiolent na poluotoku Krimu.

Rusija je 2014. anektirala Krim što su zapadne zemlje osudile i još poluotoksmatraju ukrajinskim teritorijem.

Razarač je bio upozoren da je oružje spremno za uporabu ako prijeđe granicu Ruske Federacije. Nije reagirao na upozorenje, navodi se, prenosi Hina.

Ruska strana ispalila je četiri visoko eksplozivne kasetne bombe kao upozorenje britanskom razaraču, navodi rusko ministarstvo.

Ruske agencije prenose i to da je ministarstvo obrane pozvalo na razgovor britanskog vojnog atašea u Moskvi, piše agencija AFP.

Francuska agencija dodaje da je prema priopćenju Kraljevske mornarice od 10. lipnja, brod HMS Defender u regiji zbog vojni vježbi u sklopu NATO-a i “privremeno se odvojio od radne grupe radi  vlastitih misija u Crnom moru”.

Britansko Ministarstvo obrane: Na HMS Defender nisu ispaljeni hici upozorenja

Britansko ministarstvo obrane je na Twitteru objavilo da na HMS Defender nisu ispaljeni hici upozorenja.

Brod kraljevske mornarice prolazio je kroz ukrajinske teritorijalne vode u skladu s međunarodnim pravom, navodi se u tvitu britanskog Ministarstva obrane.

Vjerujemo da su Rusi provodili vježbu gađanja u Crnom moru te su upozorili pomorsku zajednicu na svoje aktivnosti. Nijedan hitac nije bio usmjeren prema HMS Defenderu i ne priznajemo tvrdnju da su bombe bačene na njegovu rutu,objavilo je britansko Ministarstvo obrane.

Kako navodi britansko ministarstvo obrane na svojim stranicama, HMS Defender dio je borbene skupine kraljevske mornarice koja obavlja zadaće u Crnom moru.

(www.jabuka.tv | Foto: Reuters)