Utorak, 16 travnja, 2024

"Rusi i Srbi žele srušiti Đukanovića"

Must Read

ZAGREB – Crna Gora je pred još jednim sudbonosnim izborima kao 1996. kada se Đukanović odrekao svog mentora Slobodana Miloševića, navodi hrvatski “Jutarnji list”.
Zagrebački Dnevnik tvrdi da se “i ovaj put na izborima sukobljavaju dvije nepomirljive struje – procrnogorski, ojačana skorim članstvom u NATO i radikalna prosrpska, ojačana proruski interesom” i da “zato ni ovaj put ni socijalni, ni politički programi nisu u igri”.
“Ponovno je ‘biti ili ne biti’ ili kako kaže Milo Đukanović – nije pitanje tko će biti na vlasti, nego hoće li Crne Gore uopće biti. Fatalistička i apokaliptična kampanja opstanka opet je na djelu”, piše list. “Jutarnji” navodi da će “u nedjelju 16. listopada stanovnici Crne Gore na 17 lista (koje okupljaju 34 stranke) izabrati 81 zastupnika na sljedeće četiri godine” i da “analitičari ne isključuju dva moguća postizborna uznemirujuća scenarija”.
“Ako ponovno pobijedi DPS Mila Đukanovića, prosrpski-ruska oporba (radikalna Demokratski front četničkog vojvode Andrije Mandića koja ne krije ‘rusku potporu’ i umjerenija prosrpska koalicija ‘Ključ’ bivšeg jugoslavenskog ambasadora Miodraga Lekića) mogla bi izazvati nerede, ali se spominje da bi u slučaju da DPS više ne bude mogao okupiti većinu, on mogao opstruira prijenos vlasti na opoziciju, kojoj kao nikada do sada daju šanse da bi mogla ugroziti gotovo 26-godišnju vlast Mila Đukanovića “, tvrdi zagrebački dnevnik.
Prema “Jutarnjem”, “činjenica je da se prosrpske stranke okupljene u DF i Ključu nikada nisu pomirile s crnogorskom nezavisnošću, pa je stalno osporavaju”. “Ali, ovaj put osnovna linija izbora je članstvo Crne Gore u NATO-u i Kosovo, a važan je Međunarodna dodatak tom napetom izbornom procesu upletenost Rusije. Naime, Milo Đukanović otvoreno je optužio prosrpsku oporbu da je na platnom spisku Moskve, a da sredstva dolaze preko Srbije, Republike Srpske i SPC-a “, navodi se. Hrvatski dnevnik piše da je “i zamjenik glavnog tajnika vladajuće Putinove stranke Jedinstvena Rusija Sergej Železnjak zaželio pobjedu Demokratskom frontu” i da je “Rusija vrlo bolno primila vijest da će se Crna Gora učlaniti u NATO i podigla veliku prašinu oko toga”.
“Milo Đukanović prvi put izlazi na izbore sam, bez dosadašnjeg partnera SDP-a koji samostalnim izlaskom riskira da ostane ispod izbornog praga, pa će Đukanović možda morati osloniti samo na manjinske stranke (bošnjačku, albansku i hrvatsku). Pretpostavlja se da bi rusko-srpskog igrači Ključ i DF mogli ući u koaliciju i ugroze DPS koji će najvjerojatnije osvojiti pojedinačno najviše mandata “, ocjenjuje” Jutarnji “. Hrvatski list zaključuje da “Đukanović stoga nastoji mobilizirati procrnogorski dio glasača pa će vjerojatno mnogi Crnogorci (ponovno) da ‘začepe nos’ i progledaju kroz prste optužbama na račun Đukanovića o korupciji, nepotizmu i gubernatorskom ponašanju”.

- Advertisement -

14656 COMMENTS

Subscribe
Notify of
guest

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

14.7K Komentari
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Последний

Procurila neugodna priča o Butkoviću: Iza uspona HDZ-ovca stoji poznati komunistički čelnik?

Olja, ima li člana tvoje obitelji koji se nije okoristio državnim novcem otkad si ministar – priupitao je predsjednik Zoran Milanović ministra...
- Advertisement -

Ex eodem spatio

- Advertisement -