Published On: Pon, pro 18th, 2017

Rudar u Zenici počinio samoubojstvo: Nije dočekao ispunjenje uvjeta za mirovinu

Jedan od rudara RMU Zenica Šefik Šišić, koji je u maju ove godine trebalo da ispuni uvjete za mirovinu, nakon godina staža u rudniku Stranjani, jučer je u obiteljskoj kući u Gradišću izvršio samoubiojstvo. Za sobom je ostavio oproštajno pismo.

Potvrdio je to za portal Zenicainfo.ba Tevhid Smriko, predstavnik grupe rudara, koji su nekoliko puta protestirali pred zgradom Uprave Rudnika u Zenici i zgradom Federalne vlade u Sarajevu, zbog nemogućnosti da ostvare pravo na mirovinu.

Rudar koji je jučer izvršio samoubojstvo borio se, zajedno sa svojim bivšim kolegama za pravo na mirovinu. Iza sebe je ostavio suprugu i dvije kćerke. Danas će biti ukopan na mjesnom groblju u Gradišću.

Dug koji Rudnik mrkog uglja Zenica ima prema 40-ak zeničkih rudara po osnovu neuplaćenih doprinosa za mirovinsko i zdravstveno osiguranje, razlog je zbog kojeg ovi ljudi ne mogu ostvariti pravo na mirovinu.

Početkom prosinca, tijekom prosvjeda u Sarajevu, rudari su dobili uvjeravanja iz Vlade Federacije BiH da će kod Elektroprivrede BiH, konzorcija u čijem je sastavu i RMU Zenica, insistirati na uplati duga, kako bi se zeničkim rudarima, koji su ove godine stekli uvjete za mirovinu, povezao staž.

0 0 glasovi
Ocjena članka
guest
14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare