Published On: Pon, pro 18th, 2017

Rudar u Zenici počinio samoubojstvo: Nije dočekao ispunjenje uvjeta za mirovinu

Jedan od rudara RMU Zenica Šefik Šišić, koji je u maju ove godine trebalo da ispuni uvjete za mirovinu, nakon godina staža u rudniku Stranjani, jučer je u obiteljskoj kući u Gradišću izvršio samoubiojstvo. Za sobom je ostavio oproštajno pismo.

Potvrdio je to za portal Zenicainfo.ba Tevhid Smriko, predstavnik grupe rudara, koji su nekoliko puta protestirali pred zgradom Uprave Rudnika u Zenici i zgradom Federalne vlade u Sarajevu, zbog nemogućnosti da ostvare pravo na mirovinu.

Rudar koji je jučer izvršio samoubojstvo borio se, zajedno sa svojim bivšim kolegama za pravo na mirovinu. Iza sebe je ostavio suprugu i dvije kćerke. Danas će biti ukopan na mjesnom groblju u Gradišću.

Dug koji Rudnik mrkog uglja Zenica ima prema 40-ak zeničkih rudara po osnovu neuplaćenih doprinosa za mirovinsko i zdravstveno osiguranje, razlog je zbog kojeg ovi ljudi ne mogu ostvariti pravo na mirovinu.

Početkom prosinca, tijekom prosvjeda u Sarajevu, rudari su dobili uvjeravanja iz Vlade Federacije BiH da će kod Elektroprivrede BiH, konzorcija u čijem je sastavu i RMU Zenica, insistirati na uplati duga, kako bi se zeničkim rudarima, koji su ove godine stekli uvjete za mirovinu, povezao staž.

guest
14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Vidder sve komentare