ROUBINI: Za šest mjeseci počinje raspad eurozone!

“Za šest mjeseci eurozona će se početi raspadati, a za 3-5 godina će nestati”, kaže američki ekonomist i analitičar Nouriel Roubini. U roku od pola godine krah će doživjeti grčka vlada, a otprilike u isto vrijeme Italija i Španjolska izgubit će pristup tržištima kapitala. Nakon toga eurozona će se početi raspadati, a opstati može samo jezgra valutnog prostora koje se sastoji od Njemačke, Finske i Nizozemske.

 

Američki ekonomist i analitičar Nouriel Roubini, poznat po nadimku Dr. Doom, još jednom predviđa neuredni raspad europske monetarne unije…

“Za šest mjeseci eurozona će se početi raspadati, a za 3-5 godina će nestati”, izjavio je Nouriel Roubini u intervjuu za  RBC Daily.

U roku od pola godine krah će doživjeti grčka vlada, a otprilike u isto vrijeme Italija i Španjolska izgubit će pristup tržištima kapitala. Nakon toga eurozona će se početi raspadati, smatra Roubini. Roubini vjeruje da jezgra valutnog prostora koje se sastoji od Njemačke, Finske i Nizozemske može opstati.

Ali ta se formacija više neće moći zvati zona eura. Ekonomist smatra da je Njemačka kriva za krizu u istoj mjeri kao i južnoeuropske zemlje.

Roubini poziva da se odustane od financijske pomoći ekonomijama koje su najviše nastradale, a zonu eura, smatra on, moći će spasiti formiranje proračunskog, bankarskog i transfernog saveza u Europi, kao i uvođenje euroobveznica.

Živi bili – pa vidjeli hoće li se Roubinijeve prognoze ovaj put ostvariti…