Published On: Sri, lis 2nd, 2013

“Ropstvo modernog doba” – 70 nepalskih radnika umrlo na gradilištima za Svjetsko nogometno prvenstvo 2022

grieving parents NepalUkupno sedamdeset nepalskih radnika koji su radili na pripremama za svjetsko nogometno prvenstvo koje se 2022. treba održati u Kataru poginulo jeod početka 2012. godine. Od toga ih je 15 poginulo ove godine, kako navode predstavnici nepalskih vlasti u Dohi. No, mnogi ne umiru direktno na radnom mjestu, već od posljedica iscrpljujućeg rada, dehidracije i vrućine.David Cameron podsjetio je kako na pripremama za Olimpijske igre u Londonu prošle godine nije poginuo niti jedan radnik, te kako to može poslužiti kao primjer da je to izvedivo. ”Mi smo prošle godine podigli cijeli Olimpijski park bez da je ijedan radnik pritom stradao, a ozljede na radu bile su svedene na apsolutni minimum”, poručuje.

Podatke o poginulim radnicima iznijeli su predstavnici nepalskih i katarskih vlasti ovaj tjedan na konferenciji za novinare, no negirali su izvještaje lista Guardian o brutalnim uvjetima rada, prekovremenim satima, nedostatku hrane i adekvatne plaće s kojima se suočavaju radnici – naime, uskraćen im je pristup pitkoj vodi, ne dobivaju plaću mjesecima a njihove putovnice oduzimaju im se po dolasku u zemlju kako bi ih se spriječilo u bijegu kući.

Prema Guardianovim izvještajima, 44 nepalska radnika poginula su u Kataru u samo 30 dana ovog ljeta – polovica njih umrla je od srčanih udara, zatajenja srca ili od nesreća na radnom mjestu, a radilo se uglavnom o mladim muškarcima. Dokazi o ugnjetavanju i eksploatiranju upućuju na ‘moderno robovlasništvo’, prema definiciji Međunarodne organizacija rada, koja procjenjuje kako bi do 2022. moglo poginuti više od 4000 radnika imigranata ukoliko se ne poprave uvjeti rada. Katarske vlasti i Ali bin Samikh Al-Marri, predsjednik nacionalnog komiteta za ljudska prava, smatraju kako su ove optužbe pretjerane ili čak lažne, te napominju kako vlasti nastoje riješiti probleme.

“Radili smo i po 24 sata bez hrane, praznog želuca”, prepričava 27-godišnji Ram Kumar Mahara. “12 sati radiš i onda noću ništa ne jedeš. Kad sam se požalio, moj nadređeni me napao i izbacio iz radničkog kampa u kojem sam živio, te mi odbio isplatiti plaću. Morao sam ostale radnike preklinjati za hranu”.

Nepalski sindikati ističu kako je većinu smrti uzrokovao nedostatak sigurnosne opreme koji bi doveo do smrtonosnog pada s velikih visina. Sharan Burrow, tajnik Međunarodne konfederacije sindikata smatra kako ovi uvjeti podsjećaju na razdoblje industrijske revolucije. “Mladi, zdravi muškarci bivaju odvučeni u smrt u Katar. Oni umiru od iscrpljenosti i dehidracije nakon 12-satnih smjena na temperaturama i do 50 stupnjeva, i to često noću u svojim skučenim prostorijama radničkih kampova bez ventilacije i higijenskih uvjeta. Više će radnika poginuti u izgradnji ovog spektakla nego što će nogometaša sudjelovati u njemu”, tvrdiropstvo-modernog-doba-u-zaljevskom-kraljevstvu-70-nepalskih-radnika-umrlo-na-gradilistima-za-svjetsko-nogometno-prvenstvo-2022_9574_760

“Svi govore o štetnom utjecaju katarskih vrućina na nekoliko stotina nogometaša”, tvrdi Umesh Upadhyaya, tajnik Generalne federacije nepalskih sindikata, “no da li itko razmišlja o utjecaju tih istih vrućina na radnike koji prolijevaju krv i znoj u izgradnji Svjetskog kupa, i to u smjenama koje traju i po 8 puta duže od neke utakmice?”.

Konferencija je održana dva dana prije nego je FIFA u Zurichu otvorila diskusiju o položaju radnika na projektima za Svjetsko prvenstvo 2022. godine, te tri dana nakon što je Nepal povukao svoju ambasadoricu Mayu Kumari Sharmu iz Katara, a koja je Katar nazvala “otvorenim zatvorom” za Nepalce koji pate zbog eksploatiranja. Izjavila je kako gotovo svi radnici koji dolaze iz Nepala dolaze jer su kod kuće u ogromnim dugovima. No, neplaćeni rad, oduzimanje dokumenata i nemogućnost radnika da napuste mjesto rada predstavljaju prisilni rad, tj. moderno robovlasništvo.

Katarski ministar rada, Saleh al-Khulaifi, izjavio je kako će ubuduće država zaposliti više inspektora koji će provjeravati uvjete rada u tvrtkama, te više prevoditelja koji će omogućiti brže procesuiranje pritužbi stranih radnika.

Katar ima najveću stopu imigrantske radne snage u svijetu – gotovo 90% radne snage su stranci. Nakon Indije, Nepal je druga država po broju svoje radne snage u Kataru (40%) i njegova ekonomija se uvelike oslanja na zaradu koju ti radnici šalju svojim obiteljima u Nepal. Na pripremama za nogometno prvenstvo trenutno je zaposleno oko 1,2 milijuna radnika imigranata, i to uglavnom u građevinskim firmama, a očekuje se dolazak još 500 000 drugih radnika – potrebno je izgraditi još 12 nogometnih stadiona, hotela, novu željeznicu i praktički novi grad koji će ugostiti 200 000 ljudi. Ovo će jednu od najbogatijih zemalja u svijetu koštati preko 100 milijardi dolara, a radnicima iz siromašnih država ne ostaje ništa drugo nego čekati dok preživljavaju u izgradnji ovog svjetskog spektakla.

“Mi bismo htjeli otići, no tvrtke nam ne daju..”, tvrdi jedan nepalski radnik, te nadodaje: “Ljut sam na njih zbog načina na koji nas tretiraju. Požalio sam što sam došao ovdje, ali što da radim? Bili smo presretni što smo došli ovdje kako bismo zaradili za život, no očito nismo imali sreće…”.

advance.hr