Roberts: Potrebno je novo razgraničenje na Balkanu

Britanski diplomata Ivor Roberts, nekadašnji veleposlanik u Beogradu, a danas profesor na Oxfordu, smatra kako je potrebno održavanje međunarodne konferencije na kojoj bi se utvrdilo “novo razgraničenje” na Balkanu, jer je “to jedino logično rješenje”.

“Novi Berlinski kongres jedino je logično rješenje kako bi se dugoročno stabilizirala regija Balkana i bivše Jugoslavije”, ustvrdio je Roberts za beogradsku “Politiku”. Iako takav prijedlog na prvi pogled izgleda nerealno, Roberts smatra kako je “apsurdno inzistirati na postojećoj okamenjenoj situaciji koja čitavu regiju čini disfunkcionalnom i u kojoj praktični nema nijedne zadovoljne strane”.

“Kosovski Albanci su nezadovoljni jer ni na vidiku nije njihov ulazak u Ujedinjene narode, Srbija se ne može odreći 18 posto svog teritorija, BiH ne funkcionira, i nikome nije jasno zašto bi se nekim narodima na teritoriju bivše Jugoslavije dozvolio i uvažavao referendum za samoopredjeljenje, dok je drugima to pravo uskraćeno”, rekao je Roberts za “Politiku”.

On predlaže novu međunarodnu konferenciju, na kojoj bi “uz podršku, prisustvo i garanciju EU-a, SAD-a i Rusije”, sudjelovali predstavnici Srbije, Hrvatske, Crne Gore, Makedonije, BiH, i Kosova te tamo potpisali novi ugovor o funkcionalnijim granicama bez obaziranja na odluke iz Jajca 1943. godine.

“Kongres bi uslijedio nakon ozbiljnih diplomatskih priprema. Inače ne bi imalo smisla dovoditi u istu prostoriju najznačajnije osobe iz svijeta. Teren bi se pripremio pozadinskim pregovorima koji bi se odvijali izvan očiju i ušiju javnosti”, kaže Roberts, dodajući kako iza ovo prijedloga ne stoji nitko od visokih dužnosnika iz Londona, već je to njegova ideja.

Roberts u rukavu ima “rješenje” i za kosovsko pitanje. “Potpuno je jasno da je sjever Kosova odvojen od Prištine, i da s njom nema nikakve veze. Za Prištinu je to i sigurnosni problem. Njoj je potrebno međunarodno priznanje. Mislim da su se već pomirili s činjenicom da Rusija i Kina neće priznati Kosovo, a time je njihov ulazak u UN trajno onemogućen”, kaže Roberts.

“Meni se čini da bi bilo najlogičnije da se Kosovo podijeli i da dio sjeverno od Ibra ostane u Srbiji. To bi bila neka vrsta fer rješenja”, rekao je Roberts. Pritom je uputio niz kritika na račun politike koju je SAD vodio u regiji, navodeći kao loš primjer obećanje koje je bivši američki predsjednika George W. Bush dao Albancima u Prištini 2007. godine, kada im je kazao “kako mogu dobiti što god hoće”.

“I logično je s njihovog stajališta da s takvim obećanjima nisu bili spremni ni na kakve pregovore ili ustupke. Naravno da je bilo krajnje neodgovorno od Busha da im takvo nešto obećava. Da su tad znali da ni za pet godina neće biti blizu UN-a, možda bi se drugačije postavili”, objašnjava britanski diplomat.

Roberts smatra kako će se uskoro “i javno priznati kako je regija u slijepoj ulici i kako treba pokušati nešto novo. To neće biti lako, ali nema nam druge nego se okrenuti u drugom pravcu. Vrijeme je da se danas, 17 godina nakon konferencije u Daytonu, organizira popravni ispit na kojem će se uvažiti logika svih strana. Mislim da bi jednom novom konferencijom mogli ispraviti i doraditi ono što u Daytonu nismo bili u stanju sagledati”, zaključio je Roberts u razgovoru za “Politiku”.