Published On: Sri, pro 11th, 2019

Rimska olupina, s nevjerojatnim teretom na brodu koja datira iz vremena Isusa Krista, pronađena je u Grčkoj

Sredozemno more dosad se pokazalo kao važan izvor arheoloških nalaza, uključujući ostatke kuća, raznih kompleksa, grobnica, groblja i nekoliko masivnih olupina brodova iz rimskog doba.

U blizini otoka Kefallinia u Grčkoj otkrivena je rimska brodska olupina, zajedno s teretom od 6000 posuda za hranu i vino iz vremena Isusa Krista, pokazalo je istraživanje koje je nedavno provela grupa grčkih učenjaka. Istraživanje je objavljeno u Journal of Archaeological Science.

Nazivali su ga brodolomom “Fiscardo”, zbog neposredne blizine istoimenog ribarskog pristaništa.

“Brodolom je datiran između 1. stoljeća prije Krista i 1. stoljeća nove ere i jedno je od najvećih otkrivenih, do sada, u Sredozemnom moru za to razdoblje”, piše u dokumentu.

Istraživači primjećuju da je brodski teret, koji je vjerojatno bio skladišten u trupu u pet slojeva, kada je otkriven, bio “u vrlo dobrom stanju”, a sadržavao je tisuće amfora nalik izrazitoj vrsti rimskog lonca s uskim vratom i dvije ručke.

Otprilike 30 metara dug, “Fiscardo” je najveća trgovačka brodska olupina pronađena u istočnom Sredozemnom moru do sada. To je ujedno i jedan od četiri najveća broda otkrivena u cijelom Sredozemnom moru iz istog razdoblja, a ostala tri nalazišta procijenjena su u dužini od 40 metara, uključujući „Madrague de Giens“, „Albenga“ i „Machdia“.

Otkriće olupine ima “značajan arheološki potencijal”, navodi se u radu, jer ne samo da ukazuje na važnost luke Fiscardo u to vrijeme, već također pomaže u razumijevanju funkcioniranja trgovačke rute kroz istočno Jonsko more. Daljnja studija olupine također može pomoći rasvjetljavanju drugih morskih i trgovačkih ruta.

Ribarska luka Fiscardo bila je dom nekoliko izvrsnih nalaza do sada, uključujući takve rimske nalaze kao što su kuće, kompleksi za kupanje i kazalište iz vremena 146. godine prije 330. godine.

guest
14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Vidder sve komentare