Published On: Pon, svi 30th, 2022

RIKO – Umirovljeni pas deminer iz BiH postaje K9 ambasador u SAD

Pas Riko, iz POEK tima (psi za otkrivanje eksploziva) Federalne uprave civilne zaštite, zbog starosti i dugogodišnjeg rada na poslovima deminiranja “odlazi u zasluženu penziju”. No, Riko će ipak nastaviti s radom u Sjedinjenim Američkim Državama, jer će biti promoviran u K9 ambasadora.

Riko će “u okviru novog radnog mjesta” biti predstavljan na događajima na kojima će se podizati svijest o opasnosti od mina i potrebi što hitnijeg čišćenja preostalih minski sumnjivih površina.

Timu FUCZ-a pridružit će se Najls, ženka belgijskog ovčara, koja će, nakon što završi obuku i položi test za akreditaciju, biti uključena u deminerske operacije.

Predstavnici “Maršal Legasi Instituta” (MLI) sutra će posjetiti Federalnu upravu civilne zaštite (FUCZ) gdje će se izvršiti službena primopredaja pasa koji su donacija ove organizacije.

“Maršal Legasi Institut” iz Vašingtona (SAD) donirao je preko 250 pasa za otkrivanje mina širom svijeta i već dugi niz godina donira pse za otkrivanje mina Bosni i Hercegovini.

Federalna uprava civilne zaštite od ove organizacije do sada je dobila osam pasa za otkrivanje mina koji su sa vodičima u aktivnom radu uspješno radili na zadacima otkrivanja mina. MLI takođe podržava i druge projekte protivminskog djelovanja u BiH kao što su projekti deminiranja, pomoći žrtvama mina, te povezivanje školske djece u Sjedinjenim Američkim Državama sa vršnjacima u minski ugroženim zemljama u cilju podizanja svijesti i upozoravanja na mine i pomoći u rješavanju problema mina.

MLI je, između ostalih, donirao FUCZ i psa Asku, njemačkog ovčara, koja se u maju 2009. godine pridružila POEK timu. Kao pripadnica POEK tima FUCZ, zajedno sa vodičem Aldenom Ćeskom, bila je dobitnica prestižne nagrade “Tim pasa otkrivača godine 2014.” koju dodjeljuje ovaj Institut i za koju se takmiče psi iz minski ugroženih zemalja cijelog svijeta.

guest
1 Komentar
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Vidder sve komentare
Miko
Miko
1 mjesec prije

Edukovani psi iz svjetski centara za obuku se brzo pokvare kao i stranci koji dodju da rade u humanitarnim organizacijama.