Published On: Tue, Jul 18th, 2017

Rijad je za promicanje ekstremizma i nasilja dao 87 milijardi dolara

Gholam Hossein Dehghani, bivši zamjenik iranskog veleposlanika pri Ujedinjenim narodima i aktualni čelnik iranskog međunarodnog sigurnosnog odjela iranskog Ministarstva vanjskih poslova, rekao je da u proteklih 50 godina Saudijska Arabija potrošila 87 milijardi dolara na promoviranje ideologije ekstremističkog i nasilnog islama, prenosi agencija Mehr News.

Dehghani je to izjavio u svom obraćanju na četrdeset i četvrtoj sjednici Vijeća ministara vanjskih poslova Organizacije islamske suradnje (OIC), koja se održava u glavnom gradu Obale Bjelokosti.

Rekao je da su neke europske zemlje priznale da je Saudijska Arabija glavni krivac za širenje takfiritičke ideologije i nasilnog ekstremizma, te dodao da je u posljednjih 50 godina saudijski režim izravno sponzorirao ovaj ekstremistički projekt s 87 milijardi dolara.

Gholam Hossein Dehghani je rekao kako je apsurdno da Rijad, kao glavni sponzor ekstremizma i terorizma, za ove aktivnosti optužuje Iran.

“Aktivnosti Rijada su potpuno suprotne duhu i načelima Povelje Organizacije islamske suradnje”, naglasio je visoki iranski dužnosnik.

“Bilo kakvom podrškom Organizaciji islamske suradnje saudijski vladari samo žele ojačati povjerenje u Saudijsku Arabiju, samo kako bi i dalje promovirali ekstremizam, nasilje, terorizam i sektaške politike među muslimanskim zemljama”, rekao je Dehghani, upozoravajući da će ovaj trend u konačnici potkopati i oslabiti jedinstvo islamskog svijeta.

Naglasio je da je zbog jednostranog djelovanja Saudijske Arabije u posljednjih nekoliko godina ozbiljno narušena vjerodostojnost i djelotvornost Organizacije islamske suradnje.

Gholam Hossein Dehghani je na kraju izrazio spremnost Irana za suradnju s islamskim zemljama, kako bi se promovirala umjerenost i suzbio ekstremizam i došlo do sveobuhvatnog prestanka unutarnjih i sukoba među islamskim državama, članicama ove organizacije.