Published On: Uto, kol 18th, 2015

Rezultati popisa do kraja godine?

SARAJEVO, BANJALUKA – Središnji popisni biro BiH početkom rujna održat će sjednicu i pokušati dogovoriti metodologiju obrade podataka popisa stanovništva u BiH, a ukoliko dođe do dogovora, krajem 2015. mogli bi napokon biti objavljeni prvi službeni rezultati popisa, koje građani čekaju još od listopada 2013. godine.
Postizanje dogovora o popisu jedna je od obveza i iz Reformske agende, koju su svi nivoi vlasti potpisali prije oko mjesec dana, au kojoj, između ostalog, piše da će “biti data puna podrška za uspješnu realizaciju aktivnosti u vezi s provedbom popisa stanovništva”.
Prema neslužbenim informacijama, dogovor o popisu u rujnu je sve izvjesniji, jer su se vlasti u BiH, potpisujući reformsku agendu, praktično obvezale da će postići dogovor, a nedavno je i Vijeće ministara BiH imenovalo Adila Osmanovića, ministra civilnih poslova BiH, za koordinatora za popis u BiH, koji treba za isti sto ponovo okupiti predstavnike entitetskih statističkih agencija.
“Baza za obradu sirovih podataka je spremna i samo treba primijeniti pravila o kojima se moraju dogovoriti članovi Centralnog popisnog biroa. Ukoliko taj dogovor bude postignut u rujnu, do kraja godine moguće je objaviti određene konačne podatke”, kazala je Mirsada Adembegović, glasnogovornik Agencije za statistiku BiH.
Podsjećanja radi, suština zbog koje nema dogovora o popisu stanovništva, kućanstava i stanova u BiH je u tome što RS i FBiH različito gledaju na to tko je rezidentni, odnosno stalni stanovnik BiH.
RS traži da se rezidentno stanovništvo izvodi na temelju pitanja o mjestu školovanja i rada, dok FBiH smatra da stalno stanovništvo BiH treba izvoditi na temelju pitanja o mjestu stalnog ili privremenog stanovanja, razlozima i dužini odsustva, učestalosti vraćanja u mjesto stalnog stanovanja itd.
Ukoliko bi bili prihvaćeni zahtjevi RS, stalni broj stanovnika od ukupno popisanih 3.791.662 bio bi za oko 300.000 manji, jer u stalno stanovništvo ne bi ušli svi oni koji praktično žive i rade izvan BiH, au njoj su rođeni i tu samo provode godišnji odmor .
“Zasad još nema dogovora. Na sjednici Središnjeg popisnog biroa, koju očekujemo u rujnu, vidjećemo da li će biti revidiran već ranije predloženi program o kojem nije bio postignut dogovor. Očekujemo novi prijedlog i ono što RS traži jeste da budu ispoštovani zakon i metodologija, jer samo na taj način moguće je postići dogovor “, rekla je juče Radmila Čičković, direktorka Republičkog zavoda za statistiku RS.
Posljednja sjednica Središnjeg popisnog biroa održana je krajem svibnja ove godine i tada nije bilo dogovora o jedinstvenom programu, koji je predložila Agencija za statistiku BiH, jer nisu bili uvaženi stavovi RS.
Inače, popis stanovništva, kućanstava i stanova u BiH održan je od 1. do 15. listopada 2013. godine i do dan-danas nisu objavljeni službeni podaci. Prvi preliminarni rezultati objavljeni su početkom studenog iste godine i pokazali su u BiH popisane 3.791.662 osobe, od čega u FBiH 2.371.603, u RS 1.326.991 iu distriktu Brčko 93.028 osoba.
Nezavisne

14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Vidder sve komentare