Ponedjeljak, 15 srpnja, 2024

REVIZIJA Na što je Kaplan spiskao 3,1 milijun KM?

Must Read

Raspodjela sredstava kapitalnih transfera utvrđenih proračunom FBiH za 2011. godinu u iznosu od 3.600.000 KM nije izvršena na način kojim se osigurava namjenski utrošak ovih sredstava.

Ministarstvo kulture i sporta FBiH nije osiguralo da uz dostavljeni zahtjev korisnik priloži i relevantan dokument koji pokazuje u koje namjene će biti utrošena odobrena sredstva niti je zaključilo ugovore s korisnicima sredstava kojima bi se regulirala prava i obaveze u dijelu nadzora, izvještavanja i evidentiranja kapitalnih ulaganja, piše Avaz.

Ministrove odluke

Šokantan je to zaključak Ureda za reviziju institucija u FBiH do kojih se došlo “češljajući” prošlogodišnje tokove novca i sumnjive transfere kojima upravlja Salmir Kaplan, federalni ministar kulture i sporta. Revizori naglašavaju da su ova sredstva dodijeljena za obnovu i rekonstrukciju (3.105.000 KM) te za izgradnju novih vjerskih objekata (495.000 KM).

– Konstatirano je da su korisnici popunili tipske obrasce Ministarstva na osnovu kojih je ministar donio pojedinačne odluke – obrazložili su revizori koji su Kaplanovo ministarstvo ocijenili negativno, odnosno, zvanično su dali tzv. mišljenje s rezervom.

O samovolji i rasipništvu mladog ministra govori i činjenica da su revizori napomenuli da je odluke o dodjeli sredstava donio ministar, a ne Vlada FBiH, kao i da donesenim odlukama nije utvrđena obaveza izvještavanja Federalnom ministarstvu finansija i Vladi FBiH.

– Pojedinačnim odlukama ministra o dodjeli sredstava kapitalnih transfera regulirano je da korisnik sredstava treba dostaviti Ministarstvu izvještaj s dokumentacijom o namjenskom utrošku sredstava u roku od 15 dana od utroška sredstava, a, ako sredstva nisu utrošena u cijelosti u toku 2011. godine, izvještaj treba dostaviti najkasnije do 15. siječnja 2012. godine.

Uvidom u prezentiranu dokumentaciju ustanovljeno je da su izvještaje o utrošku dostavila dva korisnika (405.000 KM), što je samo 12 posto od odobrenih sredstava – stoji u revizorskom izvještaju.

Praktično, to znači da se ne zna kako i za šta je utrošeno 88 posto odobrenih sredstava, odnosno 3,1 milijun KM!

Bez nadzora

Ovo je samo jedan od primjera javašluka pri raspodjeli državnog novca koji vlada u ovome ministarstvu. Naime, revizori su utvrdili i da izbor korisnika tekućih transfera za obnovu kulturno-historijskog i graditeljskog naslijeđa, za kulturu od značaja za FBiH i za sport od značaja za FBiH nije u potpunosti izvršen u skladu s kriterijima.

Također, Ministarstvo nije poduzimalo potrebne aktivnosti u skladu s Uredbom o članarinama u turističkim zajednicama i Uredbom o boravišnoj taksi te nije izvršilo suštinski nadzor nad namjenskim utroškom tekućih i kapitalnih transfera doznačenih krajnjim korisnicima kako u ranijem periodu tako i u 2011. godini.

Jasmili Žbanić novac za hitne slučajeve

Federalni revizori u svom su izvještaju objasnili i da je Vlada FBiH, na zahtjev Ministarstva, donijela po prijedlogu koji je dostavljen iz ureda premijera i dopremijera Federacije BiH dvije odluke koje su realizirane iz tekuće rezerve Vlade FBiH. Jedna od njih je odluka o dodjeli sredstava Udruženju građana “Deblokada” na ime sufinansiranja realizacije filmskog projekta – 100.000 KM, koja je donesena krajem prosinca 2011. godine.

– Ne može se potvrditi opravdanost podnošenja zahtjeva od Ministarstva za sredstva tekuće rezerve, imajući u vidu da se sredstva tekuće rezerve Vlade FBiH mogu koristiti samo za hitne i nepredviđene izdatke – navedeno je u izvještaju.

Osnivači “Deblokade” su rediteljka Jasmila Žbanić i njen muž, producent Damir Ibrahimović.

Povećani troškovi

Izdaci Ministarstva za usluge prijevoza i goriva u 2011. iznosili su 27.145 KM, što je u odnosu na prethodnu godinu više za 75,57 posto. Uz to, evidencija o korištenju vozila nije uredno vođena.(Dnevnik.ba)

- Advertisement -

14656 COMMENTS

Subscribe
Notify of
guest

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

14.7K Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Последний

Crook likely decided the presidential election. But not in the way he intended…

On the German portal FOKUS, psychologist and professor Dr. Florian Becker analyzes events in the USA: Dramatic Incident In the USA,...
- Advertisement -

Ex eodem spatio

- Advertisement -