Published On: Uto, srp 17th, 2012

REVIZIJA Na što je Kaplan spiskao 3,1 milijun KM?

Raspodjela sredstava kapitalnih transfera utvrđenih proračunom FBiH za 2011. godinu u iznosu od 3.600.000 KM nije izvršena na način kojim se osigurava namjenski utrošak ovih sredstava.

Ministarstvo kulture i sporta FBiH nije osiguralo da uz dostavljeni zahtjev korisnik priloži i relevantan dokument koji pokazuje u koje namjene će biti utrošena odobrena sredstva niti je zaključilo ugovore s korisnicima sredstava kojima bi se regulirala prava i obaveze u dijelu nadzora, izvještavanja i evidentiranja kapitalnih ulaganja, piše Avaz.

Ministrove odluke

Šokantan je to zaključak Ureda za reviziju institucija u FBiH do kojih se došlo “češljajući” prošlogodišnje tokove novca i sumnjive transfere kojima upravlja Salmir Kaplan, federalni ministar kulture i sporta. Revizori naglašavaju da su ova sredstva dodijeljena za obnovu i rekonstrukciju (3.105.000 KM) te za izgradnju novih vjerskih objekata (495.000 KM).

– Konstatirano je da su korisnici popunili tipske obrasce Ministarstva na osnovu kojih je ministar donio pojedinačne odluke – obrazložili su revizori koji su Kaplanovo ministarstvo ocijenili negativno, odnosno, zvanično su dali tzv. mišljenje s rezervom.

O samovolji i rasipništvu mladog ministra govori i činjenica da su revizori napomenuli da je odluke o dodjeli sredstava donio ministar, a ne Vlada FBiH, kao i da donesenim odlukama nije utvrđena obaveza izvještavanja Federalnom ministarstvu finansija i Vladi FBiH.

– Pojedinačnim odlukama ministra o dodjeli sredstava kapitalnih transfera regulirano je da korisnik sredstava treba dostaviti Ministarstvu izvještaj s dokumentacijom o namjenskom utrošku sredstava u roku od 15 dana od utroška sredstava, a, ako sredstva nisu utrošena u cijelosti u toku 2011. godine, izvještaj treba dostaviti najkasnije do 15. siječnja 2012. godine.

Uvidom u prezentiranu dokumentaciju ustanovljeno je da su izvještaje o utrošku dostavila dva korisnika (405.000 KM), što je samo 12 posto od odobrenih sredstava – stoji u revizorskom izvještaju.

Praktično, to znači da se ne zna kako i za šta je utrošeno 88 posto odobrenih sredstava, odnosno 3,1 milijun KM!

Bez nadzora

Ovo je samo jedan od primjera javašluka pri raspodjeli državnog novca koji vlada u ovome ministarstvu. Naime, revizori su utvrdili i da izbor korisnika tekućih transfera za obnovu kulturno-historijskog i graditeljskog naslijeđa, za kulturu od značaja za FBiH i za sport od značaja za FBiH nije u potpunosti izvršen u skladu s kriterijima.

Također, Ministarstvo nije poduzimalo potrebne aktivnosti u skladu s Uredbom o članarinama u turističkim zajednicama i Uredbom o boravišnoj taksi te nije izvršilo suštinski nadzor nad namjenskim utroškom tekućih i kapitalnih transfera doznačenih krajnjim korisnicima kako u ranijem periodu tako i u 2011. godini.

Jasmili Žbanić novac za hitne slučajeve

Federalni revizori u svom su izvještaju objasnili i da je Vlada FBiH, na zahtjev Ministarstva, donijela po prijedlogu koji je dostavljen iz ureda premijera i dopremijera Federacije BiH dvije odluke koje su realizirane iz tekuće rezerve Vlade FBiH. Jedna od njih je odluka o dodjeli sredstava Udruženju građana “Deblokada” na ime sufinansiranja realizacije filmskog projekta – 100.000 KM, koja je donesena krajem prosinca 2011. godine.

– Ne može se potvrditi opravdanost podnošenja zahtjeva od Ministarstva za sredstva tekuće rezerve, imajući u vidu da se sredstva tekuće rezerve Vlade FBiH mogu koristiti samo za hitne i nepredviđene izdatke – navedeno je u izvještaju.

Osnivači “Deblokade” su rediteljka Jasmila Žbanić i njen muž, producent Damir Ibrahimović.

Povećani troškovi

Izdaci Ministarstva za usluge prijevoza i goriva u 2011. iznosili su 27.145 KM, što je u odnosu na prethodnu godinu više za 75,57 posto. Uz to, evidencija o korištenju vozila nije uredno vođena.(Dnevnik.ba)

14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Vidder sve komentare