Published On: Pon, stu 6th, 2017

RETORIKU TREBA MIJENJATI Marinko Čavara: Stanje je nepodnošljivo, moramo se dogovoriti oko temeljnih pitanja sva tri naroda

Predsjednik Federacije BiH Marinko Čavara u intervjuu za današnje Oslobođenje najavio je da će sazvati sastanak predstavnika izvršne i zakonodavne vlasti kako bi se harmonizirali zakoni koji nekad dobiju na Vladi FBiH jednoglasnu potporu, a onda u Federalnom parlamentu zastanu.

Mišljenja je da „stanje ne valja“ i da nitko nije spreman napraviti iskorak navodeći “da smo zarobljeni u nekoj vrsti predizborne kampanje“.

– Previše rano jer to traje već pola godine. Koalicijski odnosi su poznati: imali smo stranku koja je ušla u vlast, pa brzo izišla, pa smo dobili SBB. Kako utemeljiti suradnju ako je više nego očigledan sukob SDA i SBB-a koji se pokazuje na svakoj sjednici Zastupničkog doma i Doma naroda u Parlamentu FBiH? Što se tiče Vlade, možemo reći da radi, ne onom brzinom i onoliko kako bi trebalo u smislu neophodnih reformskih zakona, ali je stanje bolje nego u Parlamentu – konstatirao je Čavara.

Naglasio je da postoji puno zakona koji trebaju pročišćavanje, usklađivanje, stvaranje prostora za ambijent gospodarstvenicima da rade.

Međutim, ne vidi da postoji spremnost da se napravi iskorak, kao i da se riješe temeljna pitanja odnosa naroda u BiH „da napokon kažemo – ovu državu kroz Ustav i kroz zakon želimo učiniti ugodnom za svakog njenog stanovnika, pa bilo kojoj grupaciji pripadao“.

– Haj’mo to riješiti na korektan način. Mislim da bez toga ostajemo u ovom pesimističnom stanju – poručio je Čavara, dodajući da veliki broj građana odlazi iz BiH.

To bi, po njegovim riječima, trebao biti alarm svima da se retorika mora promijeniti, pokazatelj da nitko neće na retrogradnoj i destruktivnoj politici dobiti bodove kod svojih glasača.

– Moramo tražiti rješenja za postojeće stanje, jer se sve na neki način usporava, i na federalnoj i na državnoj razini i sve se više zaoštravaju odnosi. Taj smjer nas vodi u još veće probleme i moramo zaustaviti tu tendenciju. Više razgovarati, dogovarati se, pa i iza zatvorenih vrata – poručio je Čavara u intervjuu za Oslobođenje.

guest
nije obvezno
14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare
14.7K
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x