Published On: Sri, stu 25th, 2020

REPUBLIKA SRPSKA Podnesena kaznena prijava protiv Inzka

Predsjednik Udruge građana “Istočna alternativa” Republike Srpske Vojin Pavlović podnio je danas Osnovnom sudu u Srebrenici kaznenu prijavu protiv visokog predstavnika međunarodne zajednice u BiH Valentina Inzka zbog njegove najave nametanja zakona o zabrani negiranja genocida, čime, kako je navedeno, krši Ustav i zakone BiH.

Pavlović je rekao da najavljenim nametanjem tog zakona Inzko “čini jedan od najvećih zločina – zločin protiv mira”.

“Ako taj zakon bude nametnut BiH i okruženje neće biti pasivni i moguće je izazivanje sukoba i smatramo da Inzko, zbog ugrožavanja mira, treba odgovarati iako ima diplomatski imunitet”, poručio je Pavlović.

Kaže da “Istočna alternativa” želi da iz Srebrenice poruči da će, ako dođe do nametanja tog zakona, podići narod na noge po uzoru na Srbe u Crnoj Gori.

“Mi ne želimo sukobe i rat nego stabilnu i jaku Republiku Srpsku”, istaknuo je predsjednik “Istočne alternative”.

Pavlović smatra da Inzko svojim bahatim odnosom, provodeći zamisli Benjamina Kalaja o jedinstvenoj bosanskoj naciji, želi srpski narod uništiti i protjerati iz BiH nametanjem zakona kojim svatko može biti optužen za iznošenje mišljenja ili utvrđivanje istine o ratnim stradanjima.

“Nema više šutnje! Sva dozvoljena pravna sredstva bit će uporabljena za obranu Republike Srpske”, poručio je Pavlović.

U prijavi za pokretanje tužbe protiv Inzka traži se da nadležni organi provedu istragu i utvrde tko stoji iza nametanja tog zakona i da odgovara po međunarodnim zakonima za izazivanje sukoba.

“Istočna alternativa” traži i preispitivanje Inzkovog odnosa i prešutnog odobravanja djelovanju terorističkih islamističkih organizacija u BiH koje siju smrt u Europi i svijetu.

U prijavi se od pravosuđa traži da sasluša Inzka u vezi a prikrivanjem dokaza o zločinima koje su mudžahedini počinili nad srpskim narodom od 1992. do 1995.godine.

“Istočna alternativa” zahtijeva da pravosuđe što hitnije sprovede istragu zbog stalnog pritiska OHR-a na Republiku Srpsku i da Inzko sa suradnicima bude proglašen nepoželjnom osobom u Srpskoj i BiH, a da se sredstva za rad OHR-a usmjere za borbu protiv COVID-19.

Visoki predstavnik u BiH Valentin Inzko nedavno je najavio da je spreman nametnuti zakon o zabrani negiranja genocida ako ne bude usvojen do 11. srpnja iduće godine.