Nedjelja, 26 svibnja, 2024

Republika Srpska će tužiti članice NATO zbog bombardiranja osiromašenim uranijumom

Must Read

Republika Srpska će se pridružiti tužbi protiv članica NATO zbog izazivanja humanitarne i ekološke katastrofe tijekom i nakon bombardiranja RS projektilima sa osiromašenim uranijumom, koju iz istih razloga priprema Srbija.

Kako piše “Glas Srpske”, tužba će biti temeljena na šest pravosnažnih presuda talijanskih sudova koji su utvrdili postojanje veze između obolijevanja od kancera i boravka talijanskih vojnika u BiH i na Kosovu, koje su članice NATO gađale osiromašenim uranijumom.

U Akademiji znanosti i umjetnosti Republike Srpske rekli su da će se Srpska pridružiti tužbi i pravnim putem tražiti naknadu nanesene štete.

“Do sada je negirano štetno djelovanje osiromašenog uranijuma, a sada postoje dokazi za suprotno i jak osnov za pokretanje tužbe. Imamo dosta dokaza i podataka o uzrocima koji su doveli do povećanog obolijevanja ljudi i stoke”, rekli su u Akademiji.

Naveli su da se nakon bombardiranja naglo povećao broj oboljelih od malignih bolesti na nekoliko lokacija u Srpskoj.

U Republičkoj upravi civilne zaštite kažu da su stanovnici Bratunca koji su izbjegli iz sarajevskog naselja Hadžići, gdje je bombama sa osiromašenim uranijumom gađan Tehničko-remontni zavod, masovno poumirali od kancera.

“O tome dokaze posjeduju i domaće institucije, ali i stručnjaci UN. Samo to je dovoljno za tužbu”, rekli su u Republičkoj upravi Civilne zaštite.

U Srpskoj kraljevskoj akademiji rekli su da se Odvjetničkom timu Akademije do sada javilo više od tisuću građana koji su oboljeli i obitelji preminulih od kancera, te da je u planu formiranje međunarodnog povjerenstva odvjetnika iz zemalja zapadne Europe, Rusije, Kine i Italije, koji će sudjelovati u pisanju tužbe.

“Pala je njihova priča da uranijum nije štetan. Oni ne poriču da su nas bombardirali, nego poriču da je uranijum štetan po zdravlje. Sada imamo materijalni dokaz da to nije točno”, ističu u Srpskoj kraljevskoj akademiji.

Članice NATO bombardirale su Republiku Srpsku od 30. kolovoza do 14. rujna 1995. godine, a Srbiju od 24. ožujka do 9. lipnja 1999. godine./Srna/HMS/

- Advertisement -

14656 COMMENTS

Subscribe
Notify of
guest

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

14.7K Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Последний

Zamislimo da je ovako bilo s Miloševićem i Đukanovićem…

Zamislimo da je dakle, JNA bila daleko jača nego što je bila i da je preko noći okupirala Hrvatsku...
- Advertisement -

Ex eodem spatio

- Advertisement -