Repriza “Labrador” u Mostaru ili su to učinili ekstremisti

Visoki međunarodni predstavnik Christian Schmidt osudio je gnusan čin uništavanja srpskog pravoslavnog groblja u Mostaru na kojemu su ispisane poruke mržnje i pozivi na nasilje uz ustaško znakovlje te oznake Hrvatske Republike Herceg Bosne i navijačke skupine Ultrasi, piše Večernji list BiH.

– Skrnavljenje groblja je sramota i zločin. Tako je i s mržnjom prema vjerskim osjećajima. Policija i pravosuđe moraju privesti počinitelje pravdi, tim više što je očito da je ovaj čin bio pun mržnje i imao za cilj veličanje jedne nehumane ideologije – istaknuo je visoki predstavnik.

Unaprijed utvrđen počinitelj

I u objavi iz Ureda njemačkog političara već je unaprijed određeno da su to učinili oni koji veličaju ustaštvo. A to se po defaultu vezuje uz Hrvate u BiH, čak unatoč tome što povijesni izvori govore da su značajan dio toga pokreta činili tadašnji muslimani. Čak i da je riječ o podvali, visoki predstavnik događaj je svrstavao uz jednu stranu. A nije malo detalja koji upućuju na to da bi se moglo raditi i o paraobavještajnoj djelatnosti ocrnjivanja druge strane. U razgovoru s jednim bivših obavještajcem prvu stvar koju je spomenuo jest da ga sve neodoljivo podsjeća na operaciju “Labrador”.

Na početku rata u Hrvatskoj 1991. godine pripadnici Kontraobavještajne službe JNA izveli su dvije operacije – “Labrador” i “Opera”, čiji je cilj bio svjetskoj javnosti hrvatsku vlast predstaviti kao profašističku i ustašku kako bi se stvorilo protuhrvatsko raspoloženje kod Židova i šire svjetske javnosti te spriječilo međunarodno priznanje Hrvatske. Agenti KOS-a podmetnuli su i aktivirali eksplozivne naprave u Židovskoj općini u Zagrebu i na židovskom groblju na zagrebačkom groblju Mirogoj kako bi ih se pripisalo navodnim antisemitima iz Hrvatske.

U Mostaru se takve poruke, pa čak i podmetanje eksploziva, mogu svako malo uočiti. Bivši obavještajac, koji je govorio pod uvjetom anonimnosti, naveo je kako posljednji natpisi na pravoslavnome groblju u mjestu Vihovići imaju više čudnih podudarnosti. Gnusne rečenice napisane na ogradi groblja: “Mi Hrvati ne pijemo vina, samo krvi četnika iz Knina” ili pak “Srpska obitelj 13 članova, masovna je grobnica već iskopana. Bacam granatu – 12 pogiba, posljednjeg preživjelog izbodem vilama” su, naveo je, ispisane precizno, gramatički točno, sa svim interpunkcijskim znakovima. Uz to, na više mjesta ispisano je i slovo “U” s križem u spomen na ustaški pokret. Cijeli “stihovi” ovih monstruoznih poruka ispisani su tankim i preciznim slovima. A sve je začinjeno konačnim identificiranjem “počinitelja” natpisom “Hrvatska Republika Herceg Bosna” te brojem “1950.”, čija je nula prekrižena. No, tu su ovi, očito “načitani”, autori poruka pogriješili jer je riječ o pogrešnoj identifikaciji navijača Zrinjskog Ultrasa, koji “ostavljaju” trag 1905., što je godina nastanka mostarskog kluba.

– Kako god bilo, “autori” su uspjeli nekoliko stvari zlonamjerno povezati. Ustaški pokret strpati u isti koš s Herceg Bosnom, što je najčešći narativ koji stiže od bošnjačke propagande. A onda, pak, ukaljati i navijačku skupinu Ultrase – kazuje ovaj bivši obavještajac. Po njegovu mišljenju, ovaj rukopis uklapa se u pokušaj još jedne podvale Hrvatima. – Otkuda odjednom eksplozija “ustašije” u ovom dijelu Hercegovine. Deset godina nemate ništa i onda odjednom na svim mjestima poruke i potezi koji vode ocrnjivanju Hrvata. Prije tri dana ispisano je slovo “U” i stavljen znak jednakosti s HVO-om nedaleko od Neuma na muslimanskom vjerskom objektu, što je također očito zlonamjerno napravljeno da se i HVO proglasi zločinačkim – kaže isti izvor.

Opomena s Partizanskog

Prije nepunih mjesec dana, samo tjedan nakon što je predsjednik HNS-a BiH Dragan Čović boravio u Izraelu, oskvrnut je Memorijalni kompleks Partizansko groblje tako što je polupano 600 ploča postavljenih za poginule pripadnike Narodnooslobodilačkog pokreta (NOP).

Uz to, Hrvate se svakodnevno ocrnjuje i optužuje za aparthejd, a sve u cilju negiranja njihovih kolektivnih prava. Za posljednje incidente ništa nije otkriveno, a tragova nema ni u posljednjem slučaju skrnavljenja pravoslavnog groblja. S obzirom na ove očito organizirane izgrede u gradu, ne treba isključiti mogućnost da u središtu grada, primjerice Liska parku, koji je mjesto prijepora, uskoro osvane nova slična poruka. Ili nešto lošije.

more recommended stories