Published On: Sri, srp 13th, 2022

Repriza “Labrador” u Mostaru ili su to učinili ekstremisti

Visoki međunarodni predstavnik Christian Schmidt osudio je gnusan čin uništavanja srpskog pravoslavnog groblja u Mostaru na kojemu su ispisane poruke mržnje i pozivi na nasilje uz ustaško znakovlje te oznake Hrvatske Republike Herceg Bosne i navijačke skupine Ultrasi, piše Večernji list BiH.

– Skrnavljenje groblja je sramota i zločin. Tako je i s mržnjom prema vjerskim osjećajima. Policija i pravosuđe moraju privesti počinitelje pravdi, tim više što je očito da je ovaj čin bio pun mržnje i imao za cilj veličanje jedne nehumane ideologije – istaknuo je visoki predstavnik.

Unaprijed utvrđen počinitelj

I u objavi iz Ureda njemačkog političara već je unaprijed određeno da su to učinili oni koji veličaju ustaštvo. A to se po defaultu vezuje uz Hrvate u BiH, čak unatoč tome što povijesni izvori govore da su značajan dio toga pokreta činili tadašnji muslimani. Čak i da je riječ o podvali, visoki predstavnik događaj je svrstavao uz jednu stranu. A nije malo detalja koji upućuju na to da bi se moglo raditi i o paraobavještajnoj djelatnosti ocrnjivanja druge strane. U razgovoru s jednim bivših obavještajcem prvu stvar koju je spomenuo jest da ga sve neodoljivo podsjeća na operaciju “Labrador”.

Na početku rata u Hrvatskoj 1991. godine pripadnici Kontraobavještajne službe JNA izveli su dvije operacije – “Labrador” i “Opera”, čiji je cilj bio svjetskoj javnosti hrvatsku vlast predstaviti kao profašističku i ustašku kako bi se stvorilo protuhrvatsko raspoloženje kod Židova i šire svjetske javnosti te spriječilo međunarodno priznanje Hrvatske. Agenti KOS-a podmetnuli su i aktivirali eksplozivne naprave u Židovskoj općini u Zagrebu i na židovskom groblju na zagrebačkom groblju Mirogoj kako bi ih se pripisalo navodnim antisemitima iz Hrvatske.

U Mostaru se takve poruke, pa čak i podmetanje eksploziva, mogu svako malo uočiti. Bivši obavještajac, koji je govorio pod uvjetom anonimnosti, naveo je kako posljednji natpisi na pravoslavnome groblju u mjestu Vihovići imaju više čudnih podudarnosti. Gnusne rečenice napisane na ogradi groblja: “Mi Hrvati ne pijemo vina, samo krvi četnika iz Knina” ili pak “Srpska obitelj 13 članova, masovna je grobnica već iskopana. Bacam granatu – 12 pogiba, posljednjeg preživjelog izbodem vilama” su, naveo je, ispisane precizno, gramatički točno, sa svim interpunkcijskim znakovima. Uz to, na više mjesta ispisano je i slovo “U” s križem u spomen na ustaški pokret. Cijeli “stihovi” ovih monstruoznih poruka ispisani su tankim i preciznim slovima. A sve je začinjeno konačnim identificiranjem “počinitelja” natpisom “Hrvatska Republika Herceg Bosna” te brojem “1950.”, čija je nula prekrižena. No, tu su ovi, očito “načitani”, autori poruka pogriješili jer je riječ o pogrešnoj identifikaciji navijača Zrinjskog Ultrasa, koji “ostavljaju” trag 1905., što je godina nastanka mostarskog kluba.

– Kako god bilo, “autori” su uspjeli nekoliko stvari zlonamjerno povezati. Ustaški pokret strpati u isti koš s Herceg Bosnom, što je najčešći narativ koji stiže od bošnjačke propagande. A onda, pak, ukaljati i navijačku skupinu Ultrase – kazuje ovaj bivši obavještajac. Po njegovu mišljenju, ovaj rukopis uklapa se u pokušaj još jedne podvale Hrvatima. – Otkuda odjednom eksplozija “ustašije” u ovom dijelu Hercegovine. Deset godina nemate ništa i onda odjednom na svim mjestima poruke i potezi koji vode ocrnjivanju Hrvata. Prije tri dana ispisano je slovo “U” i stavljen znak jednakosti s HVO-om nedaleko od Neuma na muslimanskom vjerskom objektu, što je također očito zlonamjerno napravljeno da se i HVO proglasi zločinačkim – kaže isti izvor.

Opomena s Partizanskog

Prije nepunih mjesec dana, samo tjedan nakon što je predsjednik HNS-a BiH Dragan Čović boravio u Izraelu, oskvrnut je Memorijalni kompleks Partizansko groblje tako što je polupano 600 ploča postavljenih za poginule pripadnike Narodnooslobodilačkog pokreta (NOP).

Uz to, Hrvate se svakodnevno ocrnjuje i optužuje za aparthejd, a sve u cilju negiranja njihovih kolektivnih prava. Za posljednje incidente ništa nije otkriveno, a tragova nema ni u posljednjem slučaju skrnavljenja pravoslavnog groblja. S obzirom na ove očito organizirane izgrede u gradu, ne treba isključiti mogućnost da u središtu grada, primjerice Liska parku, koji je mjesto prijepora, uskoro osvane nova slična poruka. Ili nešto lošije.

guest
21 Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Vidder sve komentare
Anonimac
Anonimac
1 mjesec prije

neprijatelj nikad ne spava……nemci-turci- prelaze reku

Anonimac
Anonimac
1 mjesec prije

Vrijeme je da se i Šmit proglasi personom non grata u BiH. Ne znam šta u tom smislu čekaju Srbi i Hrvati…

Last edited 1 mjesec prije by Anonimac
File
File
1 mjesec prije

Tipicno muslimanski rukopis. Stari most, miniran, Ljiljan ispred gradske vijecnice na silu postavljen i kada su shvatili da ce ga maknuti miniraju ga, Jozo Leutar ubijen, a optuzeni Hrvati, autobomba u Mostaru, optuzeni Hrvati, Partizansko, Pravoslavno groblje………ako bi medjunarodne okolnosti dozvolile osnivanje treceg entiteta ne bi se cudio da opet miniraju Stari most ali ovaj put sa masom turista na njemu i optuze NAS kao i u svim gore navedenim slucajevima

nisam kriv
nisam kriv
Šta ti kažeš na ovo?  File
1 mjesec prije

Tako je može potvrditi Pokvićeva sestra !

1Anonimac
1Anonimac
Šta ti kažeš na ovo?  File
1 mjesec prije

Je.iga ,ovi nasi Bosnjaci izgleda “lazu” turistima kad dodu da je katolicka nejac srusila most I Istocni Bosnjacki dio grada.Sad stranci misle,I jos uce u skoli da su Hrvati srusili..Arapi potplatili opet

File
File
Šta ti kažeš na ovo?  1Anonimac
1 mjesec prije

Bosnjaci lazu da su Bosnjaci

Anonimac
Anonimac
1 mjesec prije

U Splitu na Poljudu su crtali kukasti krst komunisti, isto tako da optuzu Hrvate!

Odron_Na_puTu
Odron_Na_puTu
Šta ti kažeš na ovo?  Anonimac
1 mjesec prije

Sjedinjene Američke Države oštro osuđuju šokantan i prezira vrijedan vandalizam nad pravoslavnim grobljem u Vihovićima u Mostaru i mesdžidom Islamske zajednice u Neumu.

A Partizansko groblje u Mostaru su napali i deVastirali “TITOVI PARTIZANI” !!

Odron_Na_puTu
Odron_Na_puTu
Šta ti kažeš na ovo?  Odron_Na_puTu
1 mjesec prije

vandalizam nad pravoslavnim grobljem u Vihovićima u Mostaru,
pocinili su mudzaHedini iz mesdžlisa Islamske zajednice u Neumu.

Anonimac
Anonimac
1 mjesec prije

Nogometas Sliskovic iz Mostara najbolje je rekao za most,priko koga su muslimani prevozili sebi naoruzanje.

Odron_Na_puTu
Odron_Na_puTu
Šta ti kažeš na ovo?  Anonimac
1 mjesec prije

u pravu si ”Anonimac”,
preko Starog mosta su prelaZili slePeri puNi naoRuzanja !!
Moralo se tome stati u kraj !!

Gospoja Herself
Gospoja Herself
1 mjesec prije

pa ba.gro jedna, ko je dao imena ulica po usrashkim velikanima, i gdje se te ulice nalaze, u kojem dijelu Mostara?

Gospoja Herself
Gospoja Herself
1 mjesec prije

ovi crvati su od jada totalno izgubili razum, ovaj “legitimni” ide po Izraelu, a stanuje u ulici Jure Francetica, hahahahah

Anonimac
Anonimac
1 mjesec prije

Eno u Tesnju crtaju pistolje i krv i prijete Hrvatskim obiteljima.

Mujguri 93.
Mujguri 93.
1 mjesec prije

Učinili su ekstremisti, ali muslimanski iz njihovog paraobavještajnog podzemlja. Ne kažem da nema kod nas ekstremista s kvocijentom inteligencije na razini Lemura. Ali baš zato što im je kvocijent inteligencije toliko nizak, nema šanse da bi napisali rečenice gramatički točno i da bi povezali stvari koje inače nitko od Hrvata ne povezuje.

1Anonimac
1Anonimac
1 mjesec prije

Tko ce drugi nego stoka pidokatolicka

Bosna ili smrt
Bosna ili smrt
1 mjesec prije

Ma orjunaši su ovo podmetnuli da oblate lijepi prelijepi hrvatski puk

Nisam kriv
Nisam kriv
Šta ti kažeš na ovo?  Bosna ili smrt
1 mjesec prije

Smrt i tebi i bosnetini tvojoj !!!

Bosna ili smrt
Bosna ili smrt
Šta ti kažeš na ovo?  Nisam kriv
1 mjesec prije

I ja bi da karam Vesnu Zmijanac al ne ide

Anonimac
Anonimac
1 mjesec prije

Srbi znaju da to hrvati nisu uradili ova će se država raspost poput ex yu većinski narod provodi potpuno istu politiku krvn zrnca nećemo brojat,jasenovac okrivit ćitav narod svaki ćovjek da ima ista prava sve je to jugoslovensko preuzimanje

Anonimac
Anonimac
1 mjesec prije

Šmit trenutno najplaćeniji politićar .