Rekord: Na današnji dan u Splitu nikada nije bilo toplije od početka meteoroloških mjerenja!

Posljednja dva dana padali su datumski rekordi temperature zraka, a vrlo toplo i vruće nastavit će se i u dane vikenda
Petak je bio najtopliji dan dosadašnjeg tijeka godine u Dalmaciji. Ako vas je prošle noći mučila nesanica, jedan od razloga za to mogle bi biti teške meteorološke prilike. Naime, u noći za nama puhala je bura koja je imala fenski učinak. To znači da je sprječavala uobičajeno noćno ohlađivanje tla, te je održavala temperature zraka znatno višim u odnosu na normalu za dio godine. Čak štoviše, tako visoke noćne temperature zraka kao prošle noći više su čak od uobičajenih vrijednosti za središnji dio ljeta. 

Tako su Splitu najniža temperatura zraka prošle noći nije padala ispod vrlo toplih 26°C (25,7°C). Vrlo slično bilo je u Kaštelima, Solinu, te podno Biokova. Spomenuta današnja minimalna temperatura zraka, izmjerena na službenoj meteorološkoj postaji DHMZ-a Split Marjan, uvjerljivo je najviša minimalna temperatura za  datum 5. lipnja od početka službenih meteoroloških mjerenja! Do sada je rekord iznosio 23,5°C, a izmjeren je prije 32 godine.

Rekordno visoka i minimalna i maksimalna datumska temperatura

Navečer ćemo znati koja je bila najviša dnevna temperatura zraka na postaji Split Marjan, no već se zna da će to biti oko 34°C. Već je tijekom jučerašnjeg dana oboren dnevni rekord maksimalne temperature zraka, jer je izmjereno 32,3°C, a do sada je 4. lipnja najviša vrijednosti iznosila 31,6°C, što je izmjereno daleke 1979. godine.
Do sada je na datum 5. lipnja maksimalna vrijednost temperature zraka iznosila 31,7°C, izmjereno 1996. godine, što znači da je današnji datumski rekord “debelo” potučen.

Još toplije nego u Splitu bilo je u nekim drugim dijelovima Dalmacije, primjerice u Šibeniku i Mljetu, gdje je izmjereno vrlo vrućih 35 Celzijevih stupnjeva.

Usprkos dnevnim rekordima, mjesečni apsolutni rekordi su ostali nedirnuti. To ne čudi, jer je većina mjesečnih rekorda izmjerena u drugom dijelu lipnja, koji je prosječno znatno topliji nego njegov početak.

Najviše lipanjske vrijednosti ikada

Ovu su službene najviše temperature zraka izmjerene na nekim dalmatinskim postajama od početka meteoroloških mjerenja:

– Dubrovnik 35,7°C (13.6.2003.)
– Hvar 37°C (29.6.1935.)
– Knin 39,3°C (29.6.2006.)
– Split Marjan 38,1°C (14.6.2003.)
– Šibenik 37,6°C (25.6.2007.)
– Zadar 34,6°C (21.6.2012.)

Visoke temperature zraka pogodovale su daljnjem grijanju mora, pa su njegove površinske temperature većinom od 20 do 24°C. Sljedećih dana nastavit će se njegovo grijanje.

Vikend prognoza

Stabilno ranoljetno vrijeme nastavit će se i u dane vikenda.

subotu će prevladavati sunčano. U popodnevnim satima u Zagori i na jugu Dalmacije samo mjestimice može biti slabih i prolaznih pljuskova s grmljavinom. U noći i ujutro puhat će slaba do umjerena bura, samo podno Velebita jaka. Danju će puhati slaba do umjeren maestral. Minimalne jutarnje temperature zraka u zaobalju od 15 do 19°C, uz obalu i na otocima od 19 do 23°C. Najviše dnevne temperature većinom od 28 do 33°C.

Pretežno sunčano bit će tijekom nedjelje. Noću tiho ili slaba bura, samo podno Velebita umjerena do pojačana. Danju će u većini predjela puhati slab, popodne ponegdje i umjeren maestral. Minimalne jutarnje temperature zraka u zaobalju od 14 do 18°C, uz obalu i na otocima od 19 do 23°C. Najviše dnevne temperature većinom od 27 do 32°C.

Vrlo toplo, ali uz više pljuskova

Vrlo toplo će se nastaviti i sljedećeg tjedna, ali će se od utorka povećavati mogućnost za poslijepodnevne grmljavinske nestabilnosti, osobito u zaobalju. Prema kraju tjedna moguć je i blago osvježenje, a opširniju tjednu prognozu vremena čitajte u ponedjeljak na našem portalu.

more recommended stories