Utorak, 16 travnja, 2024

Reis Kavazović o prenošenju kostiju Gradašćevića: Kapetana se sjetimo u mršavoj ponudi ideja pred izbore

Must Read

Rasprava o prenošenju posmrtnih ostataka Husein-kapetana Gradaščevića, rahmet mu duši, aktualizirana je pred ovogodišnje izbore u BiH. To se najdirektnije može dovesti u vezu s mršavom ponudom ideja na političkoj pijaci i već poslovičnim nepostojanjem plana što i kako činiti da se brojni problemi u našem društvu počnu konačno rješavati”, kaže za Oslobođenje reisu-l-ulema Husein ef. Kavazović, kojeg smo zamolili da prokomentariše aktuelne rasprave o mogućoj ekshumaciji zemnih ostataka Husein-kapetana Gradaščevića, jedne od najvažnijih historijskih ličnosti BiH, sa jednog istanbulskog mezarja

 

Kapetanovi ostaci bi, prema ovim idejama, bili donijeti u Gradačac, rodni grad Husein-kapetana, gdje se još nalazi i kuća u kojoj je živio, a u kojoj danas stanuje potomak njegovog brata Muhamed Bego Gradaščević.

Reisu-l-ulemi Kavazoviću smo se obratili ovim povodom iz više razloga, a jedan od njih se odnosi i na tvrdnju sadašnje općinske vlasti u Gradačcu da će mišljenje Islamske zajednice BiH, pa i samoga reisa, koji je, inače, iz  tog kraja, biti među ključnim za definitivnu odluku o tome da li će i kako ova inicijativa biti realizirana. Podsjećamo na to da je prije nekoliko godina iz Turske stiglo odobrenje za taj prenos. No, reisu-l-ulema upozorava.

“Sjećam se jednih poslijeratnih izbora, kada je veliki bilbord kantonalnog političara osvanuo na kuli Gradaščevića, koji ju je uspio ‘osvojiti’ zahvaljujući političkoj poziciji na kojoj je tada bio. Svi mi koji smo se rodili u tom kraju zgrozili smo se, jer niko nikada na takav način nije oskrnavio to mjesto i naše emocije koje gajimo prema kuli i kapetanu”, ističe reisu-l-ulema, te nastavlja:

“Nažalost, kapetana se sjećamo kada nam zatreba za neku dnevnopolitičku ili ličnu promociju. On je zorni primjer našega nikakvog odnosa prema velikanima i prizemne spremnosti da ih zloupotrebljavamo. Volio bih kada bismo raspravu o njemu prekinuli tako što bismo kvalitetno oživili sjećanje na njega, bez obzira na to gdje mu kosti ležale. Zašto, recimo, naša ministarstva obrazovanja i kulture nemaju u svojim kalendarima aktivnosti i manifestacije posvećene Kulinu banu, kralju Tvrtku, Gazi Husrev-begu, Husein-kapetanu Gradaščeviću, Mehmedu Spahi, Aliji Izetbegoviću…”, kaže reisu-l-ulema, napominjući da svako onaj ko petkom dođe u džamiju Husejniju u Gradačcu, zna da se u njoj uče Fatiha i dova pred dušu kapetana i duše njegovih predaka.

Pod svojom kulom

“To traje još od njegove smrti, a na taj dan se, uz to, prouči i hatma”, ističe ef. Kavazović.

Husein-kapetan Gradaščević rođen je 31. augusta 1802, a pod do kraja neutvrđenim okolnostima umro je u Istanbulu, u progonstvu, 17. augusta 1834.

“Mi iz IZ-a u BiH bismo prenošenje njegovih kostiju iz Istanbula pozdravili, jer znamo da bi to svakog stanovnika Gradačca obradovalo, a vjerujem da bi i sve ljude u našoj domovini obradovalo da se kapetan vrati pod svoju kulu, u harem Husejnije i među pretke, gdje mu je oduvijek mjesto”, kaže ef. Kavazović.

- Advertisement -

14656 COMMENTS

Subscribe
Notify of
guest

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

14.7K Komentari
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Последний

EKSKLUZIVNO PODSJEĆAMO: Gdje su bili HDZ-ovci RH kad je postavljen Bruce Lee. Wikileaks 2005.: “Granić lutkar – i sljedeći ministar vanjskih poslova?”

Hrvati imaju riblje pamćenje. Neka ih. Ali zbog te kratke pameti se neki usude pljuvati po mostarskoj svetinji - Bruce...
- Advertisement -

Ex eodem spatio

- Advertisement -