Published On: Mon, Oct 19th, 2015

REFIKOV DAYTON O KOJEM INZKO ŠUTI: Jer u šutnji je pomutnja, a u pomutnji je novac…

Refik Lendo je prekršio Ustav BIH , proglasivši se nadležnim za odluke nad kojima općina nema nadležnost nego samo država BiH i njene odredbe. Valentin Inzko još uvijek nije zaprijetio Lendi, iako je njegova odluka donešena. Ne radi se ovde o tome kako je Refik Lendo najavio da će raspisati općinski referendum kojim će pitati građane Novog Travnika, što misle o trojezičnosti u Novom Travniku, to bi bila paralela sa odlukama Republike Srpske. Lendo je kršeći Dayton, i sve moguće zakone u ovoj zemlji već de iure, i de facto prekršio svoje ovlasti. Nitko još nije reagirao. Jer je Lendo što ćeš ali patriota. Sad zamislite što bi bilo, koliko bi već Eksluziva objavila objektivna FTV, koliko bi kose počupao OHR i kako bi lamentirao Inzko da je načelnik npr. Stoca, suradnicima Bošnjacima, naredio , da mu sav materijal moraju pripremati na hrvatskom jeziku. Tako je to u BIH . Zemlji nekada ravnopravnih naroda i narodnosti. Prenosimo tekst sa centralna.ba

Načelnik općine Novi Travnik Refik Lendo posebnim dopisom od 09.10.2015. godine pomoćnicima načelnika, državnim službenicima i namještenicima skreće se pozornost na uporabu isključivo bosanskog jezika uz napomenu „da je svaki akt kojeg potpisuje načelnik, akt načelnika i mora biti sačinjen na bosanskom jeziku“.

Riječ je o skandaloznom činu načelnika Lende kojim se provodi jezična diskriminacija nad svima drugima koji ne pišu i ne govore bosanskim jezikom, kao i to da je isto suprotno ustavnim i zakonskim rješenjima u BiH, gdje jasno piše da su u BiH tri jezika službena i u potpunosti ravnopravna: bosanski, hrvatski i srpski. Inače, načelnik Lendo dolazi iz stranke koja se, sa pravom, ponajviše bori za očuvanje i priznavanje bosanskog jezika u Republici Srpskoj, ali istovremeno radi na „copy-paste“ politici Milorada Dodika u Novom Travniku.

 

Posve je jasno da se radi o demonstraciji sile političara koji uzalud troši drugi mandat na poziciji načelnika jer ne zna kako da poboljša život svim stanovnicima Novog Travnika, neovisno kojim jezikom govorili, bosanskim ili Lendi očigledno mrskim hrvatskim i srpskim. U Novom Travniku nema uređenog šetališta, nema kina, nogometni stadion je u katastrofalnom stanju, sportska dvorana prokišnjava, vožnja velikim dijelom prometnica liči na slalom, znatan dio zgrada izgleda kao da je rat završio tek prije nekoliko tjedana (ili da Lendo razumije ako bude čitao: sedmica/hefti), gospodarstvo je potpuno zamrlo, okoliš u potpunosti onečišćen, sustav grijanja kao prije pet stoljeća, voda nije za piće, mladi svakim danom iseljavaju, stopa nataliteta se drastično smanjuje i još mnogo toga negativnog, ali je istovremeno u Novom Travniku na najodgovornijoj poziciji načelnik koji umjesto da radi da se stanje poboljša, provodi diskriminatorsku politiku.

Netko naivan i onaj tko ne zna prošlost i političko djelovanje načelnika Lende će možda i pomisliti da on ne razumije neki drugi osim bosanskog jezika. Kao prvo, to je malo moguće. Naime, Lendo je završio cijelo svoje školovanje, što je jasno iz njegovog životopisa, na jeziku koji se nije zvao bosanski. Jedino, a u to sumnjamo, da je zaboravio jezik na kojem se školovao tijekom naknadnog učenja bosanskog jezika. Kao drugo, to što Lendo ne zna, ukoliko je to točno, neki drugi jezik osim bosanskog, je stvar njegove nedovoljne pismenosti i onda treba naći prevoditelja za te jezike, a ne primoravati druge da pišu na jeziku koji on želi.

Očigledno Lendo nastoji nastaviti ono gdje je zaustavljen 1993. Ratnih 90-ih se Lendo služio puškom i topom, a sada kemijskom i računarom. Sredstva su druga, ali ideja je ostala ista. Međutim, i ishod će biti isti. Cilj o potpunom etničkom čišćenju Hrvata općine Novi Travnik nije uspio ostvariti u ratu, a neće ni sada u miru.