Published On: Tue, Mar 21st, 2017

Referendum o neovisnosti sutra pred škotskim zastupnicima

Škotska premijerka Nicola Sturgeon izjavila je kako bi bilo “nepravedno i neprihvatljivo” da britanska vlada odbaci njihov zahtjev za organiziranjem novog refenduma o neovisnosti, što je težak zadatak za London u trenutku kada se sprema pokrenuti Brexit.

Pred škotskim regionalnim parlamentom, koji je počeo razmatrati prijedlog traženja odobrenja Londona za organiziranje tog referenduma, čelnica je upozorila na činjenicu da Škotska mora izaći iz EU “protiv svoje volje” i tražila je neosporan demokratski mandat  za organiziranje tog referenduma.

Škotski zastupnici moraju potvrditi taj tekst tijekom glasovanja predviđenog za srijedu. Škotska nacionalna stranka SNP Nicole Sturgeon uz podršku ekologa ima većinu.

Sturgeon je najavila 13. ožujka da želi organizirati novi referendum o neovisnosti krajem 2018. ili početkom 2019. godine i istaknula da izlazak Velike Britanije iz Europske unije i prije svega s jedinstvenog tržišta, može dovesti do ukidanja desetaka tisuća radnih mjesta u Škotskoj.

Tijekom prvog referenduma u rujnu 2014. godine, 55 posto Škota bilo je protiv neovisnosti. Ali šefica SNP naglašava da se situacija otad promijenila i kako je 62% Škota na referendumu 23. lipnja glasalo za zadržavanje u EU-u, dok je 52 posto Britanaca bilo za izlazak.

“Svi naši napori za postizanjem kompromisa su odbačeni”, rekla je i navela svoj zahtjev za prebacivanjem većih ovlasti škotskom regionalnom parlamentu i zadržavanjem na jedinstvom tržištu.

Ali britanska konzervativna premijerka Theresa May odgovorila je prošlog tjedna da nije dobar trenutak za organiziranje referenduma, budući da će Velika Britanija sljedeće dvije godine voditi teške pregovore o izlasku iz EU.