Nedjelja, 14 travnja, 2024

REAKCIJE NA ERDOGANA: Turska nema što tražiti u BiH, ovo nije nasljedna begovina

Must Read

https://www.facebook.com/Poskok.info/posts/10157698290227340

Izjavu turskog premijera Tajipa Erdoana, prema kojoj mu je Alija Izetbegović, bivši predsjednik BiH, ostavio “Bosnu u amanet”, osuđuje većina političkih dužnosnika u našoj zemlji, a neki od njih ocjenjuju da je to loša poruka za međunarodne odnose, te poručuju da Turska nema što tražiti u BiH, pišu Nezavisne novine.

Erdoan je izjavio da mu je Izetbegović, kada ga je posjetio u bolnici u Sarajevu, rekao: “Ostavljam ti Bosnu u amanet. Bosna je ostavština Osmanlija”, a to je razljutilo članove većine političkih stranaka u BiH.

Takve izjave, prema riječima Igora Radojičića, potpredsjednika SNSD-a, ne pomažu ni BiH ni Turskoj, a sigurno iritiraju i EU.

“Ovo nije nešto što je nasljedna begovina, da bi bilo tko kome ostavljao BiH. U BiH žive narodi različitih nacionalnosti i vjeroispovijesti. Prema tome, to je sigurno još više iritirajuće za one koji ne doživljavaju Tursku kao nekog tko je ovo područje vodio na lijep način, već je ovdje bila okupacija nekoliko stotina godina”, rekao je Radojičić, koji je ocijenio da je to loša poruka za međunarodne odnose i za europsku budućnost BiH.

Oštro je, povodom izjave turskog premijera, reagirao i Mladen Bosić, lider SDS-a, koji kaže da RS mora poslati jasnu poruku, a to je da Turska nema što tražiti u BiH.

“Inače, ja zaista vjerujem da je to Alija Izetbegović izjavio”, ističe Bosić.

“Ako je Alija Izetbegović toliko moćan da može ostaviti u amanet bilo što, bilo kome, ja bih rekao ‘aferim'”, poručuje Dragan Čović, lider HDZ BiH.

I Veso Vegar, glasnogovornik HDZ 1990, podvlači da ono što je rekao Erdoan nije dobro primljeno kod mnogih građana BiH, a posebno Srba i Hrvata.

“Ne vjerujem da netko voli čuti da je Bosna otomanska ostavština”, kaže on.

Slobodan Popović, iz SDP BiH, ocijenio je da ozbiljan političar ne može sebi dozvoliti da izjavi da mu je netko ostavio u amanet državu i ljude.

“Nisu država i narod privatno vlasništvo da bi se nekome ostavljali u amanet”, poručio je Popović, dok stav iz SDA Nezavisne novine nisu uspjeli dobiti.

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je da se prepoznaje pojačana aktivnost Turske u BiH i selektivan pristup nekim pitanjima.

“Razgovaramo s veleposlanikom Turske u BiH u nastojanju da vidimo o čemu se tu radi. Turski premijer Tajip Erdoan svojom izjavom šalje jasnu poruku o svemu”, rekao je Dodik novinarima u Banja Luci.

- Advertisement -

14656 COMMENTS

Subscribe
Notify of
guest

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

14.7K Komentari
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Последний

OZBILJAN APEL BIRAČIMA: Ne dajte da nas porobe. Bog vidi, Granić-Plenković ne. Naši očevi bit će ponosni, djeca zahvalna

Mnogi strahuju kad su izbori. Umjesto da biraju slobodno, slobodnom voljom i mišlju - ne vodeći se pritom strahom...
- Advertisement -

Ex eodem spatio

- Advertisement -