Published On: Pon, tra 8th, 2013

REAKCIJE NA DEKLARACIJU HNS-a : Bošnjaci protiv, Srbi podržavaju

MOSTAR – Dok stranke u RS smatraju da su zaključci Hrvatskog narodnog sabora stvar odnosa u FBiH, stranke iz Sarajeva protive se zaključcima jer se, kako su istaknuli, baziraju na etničkim elementima.
Podsjećamo, HNS je u subotu u Mostaru donio deklaraciju kojom se traži institucionalno i administrativno-teritorijalno rješavanje ravnopravnosti tri konstitutivna naroda i to kroz tri ili više federalnih jedinica, od kojih bi jedna bila s hrvatskom većinom.
Za Amira Zukića, generalnog sekretara SDA, ovo rješenje je neprihvatljivo jer, kako ističe, znači ulazak na mala vrata trećeg entiteta i disoluciju BiH.
“Sva rješenja skrajanja teritorija bazirana na etničkoj većini najviše štete donose Hrvatima jer mnogo veći broj pripadnika tog naroda živi na teritoriji na kojoj je netko drugi u većini. Budućnost etničke potpune ravnopravnosti je u jednakopravnosti građana na cijeloj teritoriji BiH”, istaknuo je Zukić.
Kako je objasnio, primjeri u svijetu pokazuju da je to moguće, i da treba graditi institucije i mehanizme koji će učinkovito osigurati ravnopravnost svih.
Slobodan Popović, potpredsjednik SDP-a, smatra da rješenja na čisto etničkom modelu nisu dobra, ali da se mora priznati činjenica da su Hrvati najmalobrojniji narod u BiH i da bi trebalo naći model “pozitivne diskriminacije” kojim bi se osigurala njihova ravnopravnost.
“Ova odluka HNS-a na određeni način doprinosi daljoj homogenizaciji ljudi na nacionalnoj osnovi preko političkih stranaka. A čim je takva vrsta homogenizacije u pitanju, bez obzira na to da li je ona proizvedena iz racionalnih ili iracionalnih razloga, problemi ne mogu biti riješeni, već samo usložen “, smatra Popović.
U SDS-u su nam jučer priopćili da ne žele komentirati odluke HNS-a jer je to, kako su objasnili, stvar FBiH i hrvatsko-bošnjačkih odnosa, dok su nam u SNSD-u rekli da će prihvatiti svako rješenje u FBiH o kojem se dogovore legitimni hrvatski i bošnjački predstavnici i koje ne zadire u nadležnosti i teritorijalni integritet RS.