Published On: Pet, lis 7th, 2016

Razvojna banka Vijeća Europe obnavlja 223 kuće Hrvata iz RS-a

U sklopu regionalnog projekta stambenog zbrinjavanja, koji financira Razvojna banka Vijeća Europe, objavljen je popis od 223 obitelji, uglavnom Hrvata s područja Bosanske Posavine i Republike Srpske čije bi se obiteljske kuće trebale obnoviti u skorije vrijeme.

Prema odluci posebnog povjerenstva, u drugoj skupini korisnika izabrana je kategorije povratnika iz Republike Hrvatske u BiH, na području 13 općina. Tako je objavljen popis na stranici Ministarstva raseljenih osoba gdje se navodi kako će se u Banjoj Luci obnoviti 16 kuća, u Brodu 18, Derventi 42, Doboju 30, Kotor Varoši 30, Laktašima 3, Modriči 13, Pelagićevu 10, Prijedoru 16, Prnjavoru 1, Šamcu 19, Tesliću 29 i Vukosavlju 6.

Uz to, postoji druga skupina osoba koje se nalaze u tzv. pričuvi i čekaju sljedeću tranšu novca za obnovu svojih domova. Takvih je 65 obitelji, i to najviše iz Doboja i Banje Luke. Ovaj popis nastao je kao rezultat suradnje vlasti BiH i RH te se provjeravalo koje osoba nemaju trajno stambeno rješenje u zemlji podrijetla ni zemlji prihvata. Prognanici su morali dostaviti potvrde za podnositelje prijave i sve punoljetne članove kućanstva navedene u prijavi za povratak od zemljišnoknjižnog odjela suda u mjestu sadašnjeg boravka da nisu upisani kao vlasnici ili nositelji prava korištenja u zemljišnim knjigama ili knjizi položenih ugovora.

porušena posavina2Uz ovaj program, Ministarstvo za izbjegle i raseljene osobe RS-a, kojemu je na čelu ministar Davor Čordaš, osiguralo je u ovoj, ali i u sljedećoj godini značajnu financijsku potporu za obnovu obiteljskih kuća prognanih Hrvata koji se još uvijek žele vratiti na svoja ognjišta. Zahvaljujući gotovo isključivo tome angažiranju, obnovljeni su domovi za oko 6000 prognanih Hrvata u Posavini i RS-u, a sada je potrebno osigurati zaposlenje kako bi se vratili mladi.

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>