Ponedjeljak, 15 travnja, 2024

Razvojna banka: Mesar se brani, Neka zove tužitelje

Must Read

Nametnuti ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Federacije Bosne i Hercegovine mesar sa Trna,uvoznik brazilske  govedine i svinjetine, Jerko Ivanković Lijanović demantira tvrdnje direktora Razvojne banke FBiH Ramiza Džaferovića da je on (Lijanović-mlađe Lijanovo) vršio pritisak na njega s ciljem nezakonitog plasmana kreditnog novca iz banke.

Mislim da ovo ne može završiti ovako i da se moraju uključiti organi gonjenja, Tužiteljstvo i ispitati sve te navode.

Nakon što je u tisku objavljen dio stenograma sa Skupštine Razvojne banke, održane u čevrtak, prema kojem je Džaferović naznačio i Lijanovića kao jednog od funkcionera koji su na njega vršili pritisak, dopremijer Ivanković Lijanović izjavio je agenciji Fena da se s Džaferovićem sastao više puta (i češće bi, kaže, da su mu dozvoljavale obveze), ali isključivo radi toga što je tražio da Džaferović otkloni diskriminaciju kad je u pitanju plasman kreditnog novca u Hercegovinu.

Lijanović kao primjer navodi da je u 2011. godini plasman kreditnog novca iz Razvojne banke u Zapadnohercegovačku županiju bio ispod jedan posto, u Hercegbosansku ispod dva posto, što je, kaže, istaknuo kao primjedbu i na pretprošloj skupštini Razvojne banke.

-Tada sam predložio zaključak koji je Skupština i odobrila te obvezala Nadzorni odbor i upravu banke da bude uravnotežen plasman kreditnog novca za cijelu teritoriju Federacije, ali zaključak nije proveden, ističe Jerko Ivanković Lijanović.

Upitan za stav o Džaferovićevim optužbama na adresu ne samo njegovu, nego i drugih ljudi, visokih dužnosnika Stranke demokratske akcije i drugih stranaka, Lijanović je odgovorio:

“Postavlja se pitanje zašto to nije iznio u vremenu kad su se dešavale radnje o kojima govori, ako su se uopšte dešavale, nego sedam dana prije isteka mandata”.

S druge strame, premijer Federacije BiH i predsjednik Skupštine Razvojne banke FBiH Nermin Nikšić rekao je kako Skupština Razvojne banke FBiH na nedavnoj sjednici u Sarajevu nije podržala zaključak koji je predložio dopremijer Jerko Ivanković Lijanović da njegovu odluku stavi izvan snage.

-Nadzorni odbor i Uprava će nastaviti s radom, bez trajnog zasjedanja, do izbora nove. Razvojna banka neće biti obezglavljena, kazao je Feni federalni premijer.

Govoreći o konkretnim optužbama na račun pojedinih članova Vlade, pojedinih visokih dužnosnika u FBiH, ali i u pojedinim političkim strankama, te pritisku i ucjenama o kojima je na spomenutoj sjednici Skupštine Razvojne banke FBiH govorio Ramiz Džaferović, premijer Nikšić je kazao da se u taj slučaj moraju uključiti organi gonjenja.

-Na moju konstataciju da ga cijenim kao ozbiljnog čovjeka i moje pitanje stoji li iza težine svojih riječi koje je izgovorio na Skupštini Razvojne banke, predsjednik Uprave rekao je da stoji iza svake svoje riječi, te da je to spreman ponoviti pred nadležnim institucijama BiH. Mislim da ovo ne može završiti ovako i da se moraju uključiti organi gonjenja, Tužiteljstvo i ispitati sve te navode. Ukoliko se oni pokažu točni, treba pozvati na odgovornost one koji su tamo jasno označeni kao počinitelji tih radnji. Svakako, da i ako se ti navodi pokažu netočni, treba odgovarati onaj tko je eventualno iznosio te insinuacije, istaknuo je Nikšić i dodao kako će ”proslijediti materijal Tužiteljstvu neka se ono o tome očituje”.

Upitan za stranačku pripadnost Ramiza Džaferovića, Nikšić je kazao da je „i na početku Skupštine Razvojne banke FBiH, Dažaferović jasno rekao da je član Stranke demokratske akcije i da će to ostati, ali da to ne znači da će zbog toga pristati da radi bilo kakve nezakonite radnje“.

-Time otklanjamo sve spekulacije. Meni je jasno da oni koji su prozvani, koji se osjećaju ugroženi ovim izjavama, povezuju Džaferovića sa SDP-om što, po prirodi stvari ukazuje na to da, čim je netko na strani pravde i zakona onda se po principu mora povezivati sa SDP-om, prokomentirao je.

Premijer Nikšić navodi da je Skupština Razvojne banke FBiH, održana u četvrtak kasno poslijepodne kao uvjet za održavanje sjednice Vlade FBiH na kojoj su razmatrane bitne točke dnevnog reda, “navidjelo iznijela sve razloge zbog kojih je on kao predsjednik Skupštine intervenirao i stavio izvan snage zaključke Nadzornog odbora, kojim je Nadzorni odbor nastojao i praktično uveo, novi institut nepoznat u aktima Banke, trajno zasjedanje”.

-Time su, ustvari, željeli izbjeći odredbe, statute i poslovnike koji govore o tome da je potrebno prisustvo pet članova Nadzornog odbora za donošenje odluke, te praktično razriješiti članove Uprave i imenovati nove. Sve to s jasnim ciljem da za svoje pokrovitelje osiguraju značajna financijska kreditna sredstva iz Razvojne banke kao i za one koji praktično drže i ucjenjuju Federaciju BiH i novu parlamentarnu većinu za konstituiranje Vlade, kazao je Nermin Nikšić.

 

bitno.ba | R.i.
- Advertisement -

14656 COMMENTS

Subscribe
Notify of
guest

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

14.7K Komentari
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Последний

Blokirali smo oglase izdajničkog DC-a Mate Granića

Jer novcem se može kupiti sve i svakog u RH. U HercegBosni ne može. I nemoj da nam netko smeće...
- Advertisement -

Ex eodem spatio

- Advertisement -