Published On: Thu, Mar 21st, 2019

Ravnatelj SOA-e o optužbama iz BIH: “Netko iz OSA-e podmeće, bio sam uvjeren da dobro surađujemo”

Ravnatelj SOA-e Daniel Markić negirao je tvrdnje BIH ministra Dragana Mektića o vrbovanju vehabija u BIH od strane hrvatskih službi.

Ipak priznaje da je bilo kontakata s barem jednom osobom za što tamosnji obavještajci znaju. Jos uvijek nije dobio izvještaj od OSA-e.

Nakon sjednice Odbora za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost Markić je o tvrdnjama Mektića izjavio:

Ured predsjednice o optužbama iz BiH: “Nemamo namjeru dublje komentirati zlonamjerne i politikantske konstrukcije”
Premijer Andrej Plenković.

Premijer o optužbama da hrvatske službe regrutiraju radikalne islamiste: “To je kompletna besmislica. Riječ je o vrlo kreativnoj manipulaciji”

“Šokantno je ono što se tamo događa. Nije mi jasno što se dogodilo tamo, imali smo suradnju s Obavještajno-sigurnosnom agencijom BiH (OSA), oni su naš sugovornik u BiH. Nadam se da će se to razjasniti. Negiram tu aferu. Do dana objave afere bio sam uvjeren da dobro surađujemo”.

Ipak priznaje da je bilo kontakata s barem jednom osobom za što tamošnji obavještajci znaju.

“Ukazali smo na osobu koja je za nas bila suspektna, prepuštam njima da se izjasne. Mi smo sa H.Č. razgovarali, mi znamo tko je on”, rekao je Markić i dodao da jos uvijek nije dobio izvještaj od OSA-e.

Ističe kako SOA nema suradnju s Mektićem, a govorio je i o brojkama povratnika radikalnih islamista.

“Govorim o brojkama za širu regiju. Mislimo da je bilo tisuću ulazaka, da se vratilo 35 posto, a isti je postotak poginuli”, otkriva.

Na pitanje ima li straha od radikalnog desnog ekstremiznma, Markić je rekao kako misli da ta scena kod nas nije razvijena.

Što se tiče slučaja s Novog Zelanda i ubojice koji je boravio u Hrvatskoj, Markić kaže da o tome imaju puno informacija, ali da ništa nije sugeriralo, a vezano za njegov boravak u Hrvatskoj, da bi mogao počiniti tako nešto.