Published On: Čet, srp 29th, 2021

“Ratnog zločinca je dočekao pomoćni biskup s misom zahvalnosti, a bio je i koncert podrške u Mostaru za šestoricu”

Visoki predstavnik u BiH Valentin Inzko danas je u svom oproštajnom intervjuu poslao i poruku za građane BiH.

Ja znam da je jednog ratnog zločinca dočekao pomoćni biskup i neki svećenici s misom zahvalnosti, pa je bio koncert u Mostaru podrške za šestoricu. Te stvari su se događale i još jednom kažem da moja odluka nije protiv nijednog naroda. Ovdje žive tri dobra naroda, nema loših i zato nema kolektivne krivnje – kazao je Incko.

Poruka Schmidta

Incko je istakao da bi dobar domaći zakon bio najbolje rješenje, ali da do toga nije došlo.

Dobar domaći zakon bi bio najbolje rješenje, ali do toga nije došlo. Došlo je do eskalacije i veličanja ratnih zločinaca u većem omjeru. Ja sam bio lično u Foči i vidio mural Ratka Mladića koji je veći od mene i to nije novo. U međuvremenu, navodno su nestali plakati sa Ratkom Mladićem i Ratko Mladić iz Foče je prefarban žutom bojom i više se ne vidi – poručuje on.

Na pitanje šta bi poručio svom nasljedniku, Christiana Schmidta, Inzko kaže kako je siguran da zna raditi u parlamentu, te da će doprinijeti tome da BiH bude pravna država.

Mislim da on ima puno iskustva u parlamentarizmu, bio je u Parlamentu u Njemačkoj. Zna kako raditi u parlamentu, bio je osam godina državni tajnik za obranu. Jednu stvar mu bih ostavio kao “amanet” ili savjet a to je vladavina prava. Sve što se radi ovdje, javni tenderi i ostalo je pitanje pravne države. Ako nešto učini na tom poduručju, onda će cijela država biti pravna država –  poručio je.

Bogić Bogićević će mu ostati u lijepom sjećanju

Inzko je rekao i kojih bh. političara će se sjećati.

– Sulejmana Tihića, Bogića Bogićevića, to su fini ljudi.

Za kraj, Inzko je uputio poruku za građane BiH.

– Bit će kratka: Vjerujte u ovu divnu zemlju. Vjerujte u ovu zajedničku kuću, ona ima mjesta za sve! –

guest
nije obvezno
0 Komentari
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x