Ratko Mladić zahvalio haškom tribunalu na produženju života

Ratko Mladić, kojem se pred Haškim tribunalom sudi za genocid i druge zločine počinjene u BiH, zahvalio je Sudu i medicinskom osoblju u pritvoru što su mu “spasili život” i “izvukli ga iz groba”.

O zdravstvenom stanju optuženog, svjedočio je ljekar iz pritvora Paulus Falke, kome je Mladić posebno zahvalio.

”Gospodine doktore Falke, vama, vašem timu, svom osoblju u pritvoru koje me prati, osigurava, posmatra, pregleda, razgleda, danju i noću, svom medicinskom osoblju u pritvorskoj jedinici koje me je liječilo i u bolnici Bronovo, duboko se klanjam i sve pozdravljam kao ljude koji ste me izvukli s obje noge iz groba. Da nije bilo vaše pažnje, lijekova i Božje volje, odavno bih ja bio kod Svetog Petra”, kazao je Mladić.

On je rekao da mora pohvaliti i Tribunal, iako je o njemu ružno govorio.

”Da nisam ovdje došao, davno bih bio u vječnim lovištima. Duboko se svima zahvaljujem – od čistačice do vlasnika, do Bronova – spasili ste mi život, hvala vam”, kazao je Mladić, bivši zapovjednik Vojske Republike Srpske (VRS).

Doktor Falke je, podržavajući zahtjev obrane da radni tjedan bude smanjen s pet na četiri radna dana, izložio podrobnu sliku Mladićevog zdravstvenog stanja.

Precizirao je da je stanje optuženog – koji je preživio tri moždana udara – stabilno i da nema promjena nagore.

Za razliku od medicinskih eksperata obrane, Falke je izjavio da nema povećanog rizika da bi Mladić mogao doživjeti još jedan moždani udar.

”Medicinsko osoblje u pritvoru primijetilo je da se Mladić izuzetno umara na suđenju. Kada dođe sa suđenja, nema snage ni da se svuče, te samo leži u krevetu i ignorira večeru”, izjavio je liječnik.

Po nalazu psihijatara, optuženi svjedočenja prihvaća “veoma bolno i uznemirujuće”, što možda uticati na njegov apetit, prenio je Falke.

”Mene, doktore, kao čovjeka, ne iznenađuje ni najgnusnija istina i činjenica, ali najmanja laž, da ju je bilo tko napisao, podmetnuo i rekao, to me izbacuje iz takta”, rekao je Mladić komentirajući Falkeove navode.

Raspravno vijeće će naknadno donijeti odluku o tome da li će skratiti radni tjedan na suđenju Mladiću.

Nastavljajući unakrsno ispitivanje svjedoka optužbe Momira Nikolića, Mladićev branitelj Nenad Petrušić sugerirao je da je masovno ubojstvo muslimanskih zarobljenika u skladištu u selu Kravica kod Bratunca 13. lipnja 1995. počinjeno “bez ikakvog naređenja”.

Nikolić je uzvratio da o tome može samo pretpostavljati, kazavši da je čuo da su svi zarobljenici pobijeni poslije incidenta s policajcima koji su ih čuvali.

Po optužnici i ranijim presudama Tribunala, srpske snage su u skladištu Zemljoradničke zadruge u Kravici ubile oko 1.000 srebreničkih Muslimana.

Bilo je to prvo u nizu masovnih strijeljanja oko 7.000 muslimanskih muškaraca u danima nakon što je VRS 11. lipnja 1995. zauzela Srebrenicu.

Unakrsno ispitivanje Momira Nikolića, koji je osuđen na 20 godina zatvora za zločine u Srebrenici, bit će nastavljeno 5. lipnja, javlja BIRN – Justice report.

more recommended stories