Utorak, 16 travnja, 2024

"Rata u Bosni ne bi bilo, da SAD nisu utjecale na Aliju"

Must Read


Daytonski sporazum je za međunarodnu zajednicu na kraju bio jedino riješenje, ali se rat u Bosni i Hercegovini mogao izbjeći da je primjenjen Carrington-Cutileirov plan.

To je istaknuo donedavni šef švedske diplomacije i bivši izaslanik EU za BiH, Carl Bildt koji je podsjetio da je na pritisak Amerikanaca od bošnjačkog vodstva odbačen, prethodno potpisani Europske unije o uređenju Bosne i Hercegovine. U dopisu za Europsko vijeće za međunarodne odnose povodom 20. godišnjice ovog sporazuma, podsjetio je da su ključni dijelovi od Alije Izetbegovića naknadno odbačenog sporazuma EU o uređenju BiH koji su već bili potpisali vođe Bošnjaka, Hrvata i Srba, potom i ugrađeni u nagodbu u Daytonu .

Bildt, aktivni sudionik pregovora u Daytonu, upozorio je da se i sada “Europa oglušuje o Balkan i opasnosti koje tamo vrebaju, a njeni političari moraju biti poduzetni i spriječiti ponavljanje povijesti, naročito zbog škripca u kojem se sad tu regiju našao zbog izbjegličke krize” . 
“Kritičari su napali Daytonski sporazum da uvrežuje nacionalne i etničke podjele u ustav Bosne, ali to je bilo jedino ostvarljivo riješenje da se spriječi raspad te zemlje”, ocijenio je nekadašnji izaslanik EU za BiH.
Ukazao je na činjenicu da je “Europa ocijenila da je kucnuo njen čas” za rješavanje sukoba u bivšoj Jugoslaviji i upravo da bi se spriječio rat u Bosni, u proljeće 1992. godine britanski lord Carrington i portugalski diplomata Jose Cutileiro izradili su plan za državno uređenje BiH koji su potpisali vođe tri strane.
“Temeljno ustrojstvo plana CarringtonCutileiro bio je”, kako je naveo, “vrlo slično nagodbi u Daytonu, utanačenoj par godina kasnije, pošto su dva milijuna osoba u Bosni pobjegla iz svojih domova, a preko sto tisuća njih izgubilo živote”.
“Ako biste pitali prvog pregovarača EU, lorda Carringtona, on bi vam ubjedljivo rekao da su SAD bile te koje su potaknule bosanskog muslimanskog vođu, predsjednika Aliju Izetbegovića, da se povuče iz tog dogovora”, ističe Bildt.
Za Aliju Izetbegovića portugalski diplomat João Cutileiro je kazao, „jedno je govorio nasamo, drugo javno, i uvijek je odstupao od onog što je već bio potpisao“.

- Advertisement -

14656 COMMENTS

Subscribe
Notify of
guest

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

14.7K Komentari
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Последний

Procurila neugodna priča o Butkoviću: Iza uspona HDZ-ovca stoji poznati komunistički čelnik?

Olja, ima li člana tvoje obitelji koji se nije okoristio državnim novcem otkad si ministar – priupitao je predsjednik Zoran Milanović ministra...
- Advertisement -

Ex eodem spatio

- Advertisement -