RAT PRIOPĆENJIMA: Izetbegović i Radončić se međusobno optužuju za izdaju i suradnju s Dodikom

Teške optužbe razmjeniile su jučer  SDA i SBB. dvije vodeće bošnjačke stranke, članice vladajuće koalicije. SDA je reagirala na najavu lidera SBB-a Fahrudina radončića da će zastupnici njegove stranke glasovati za smjenu predsjedatelja Vijeća ministara BiH, inače dužnosnika SDA, javlja Hrvatski Medijski Servis.

Iz ove su stranke priopćili kako “glasovanje Fahrudina Radončića i Saveza za bolju budućnost protiv Izvještaja o radu Vijeća ministara BiH i stalne najave da će glasati za smjenu Vijeća ministara pokazuju da SBB napušta principe na kojima je uspostavljena postojeća koalicija”.

– Ako je Radončić napustio principe koalicije i ako će glasati protiv Vijeća ministara BiH onda treba da napusti više od 1.000 pozicija koje je dobio kao član koalicije – navodi se u priopćenju SDA.

Iz SDA navode da je “sada potpuno jasno da je Dodik u Radončiću pronašao partnera iz poznatih vremena Sejde Bajramovića”.

– Također je jasno da koalicija Radončić-Dodik, odnosno SBB-SNSD, funkcionira u punom obimu s ključnim zadatkom slabljenja i razgradnje institucija BiH, zaustavljanja europskog i NATO puta BiH i ekonomskog razvoja. O tome najbolje svjedoči već spomenuto glasovanje SBB-a i SNSD-a o Izvještaju o Vijeću ministara, kao i koordinirani pokušaji rušenja pravosudnih institucija i OSA-e kao jedne od najvažnijih agencija na razini države. Također je jasno da je prisna suradnja s Dodikom koji konstantno osporava državnost BiH, a povratak Bošnjaka proglašava okupacijom Podrinja, samo nastavak sramne uloge koju je Radončić definitivno objelodanio u izjavi na suđenju u Prištini. U toj je izjavi Bošnjake optužio za početak rata, a državni vrh koji je organizirao i vodio obranu BiH proglasio mafijom – stoji u priopćenju Službe za odnose s javnošću SDA.

SBB će podržati smjenu Denisa Zvizdića, zato što ne izvršava obveze na putu ka EU. Primjerice, sve zemlje regije su upitnik završile za dva mjeseca, a Zvizdić se i nakon devet mjeseci neuspješno bavi prevođenjem istog. Da je Izetbegović odgovoran lider sam bi smjenio nekompetentni kadar, priopćeno je iz Saveza za bolju budućnost. U reakciji SBB-a na priopćenje SDA dalje navodi:

-Izetbegović mnogo prigovara Radončiću za svjedočenje u Prištini, jer je tamo otkrivena uloga bošnjačke državne mafije u brojnim političkim ubojstvima, kao što su Ugljen i Leutar. Izetbegovića brine Radončićeva tužba, a u svom priopćenju Izetbegović uopće ne demantira da želi fildžan državicu i da Radončića pokušava  kompromitirati da bi omogućio kandidaturu svoje supruge Sebije za člana Predsjedništva BiH.

Izetbegović ni nakon 27 godina vlasti nema talenta i pameti da promijeni providnu strategiju. A to je da one koji kritiziraju njegovu familijarnu vlast proglašava neprijateljima cijele SDA. To mu u slučaju SBB-a neće poći za rukom.

Na kraju, Dodik je najveća politička hrana radikalnom Izetbegoviću. Izetbegović mu je u čuvenoj kavani „Barka“ dodao uže za spašavanje. Također, Radončić je s mjesta ministra sigurnosti BiH smjenjen zajedničkim glasovima SNSD-a i SDA. To politički izdajnik cjelovite BiH  Bakir Izetbegović svjesno prešućuje i zataškava istinu ko je Dodikov pravi saveznik, stoji u priopćenju kojim je SBB reagirao na prozivke SDA./HMS/