Published On: Uto, stu 14th, 2017
#3rd |

Rat i poraće: U Širokom Brijegu predstavljena tragična istina o stradanju Hrvata

U ponedjeljak je u Kinu “Borak” u Širokom Brijegu predstavljeno dvoknjižje “Od Širokog do Bleiburga i nazad” i “Otkopana istina Širokog Brijega”. Predstavljanje ovih knjiga organiziralo je Povjerenstvo za grobišta Drugoga svjetskoga rata i poraća Široki Brijeg, Vicepostulatura postupka mučeništva ”Fra Leo Petrović i 65 subraće” te Ogranak Matice hrvatske Široki Brijeg.

Knjige su plod osmogodišnjega istraživačkoga rada na prikupljanju vjerodostojnih informacija o događajima s kraja Drugoga svjetskoga rata i poraća u Širokom Brijegu, utemeljena na autoriziranim iskazima svjedoka. Knjige su predstavili: mons. dr. Mile Bogović, biskup u miru, dr. sc. Mario Jareb, znanstveni savjetnik, povjesničar, fra Miljenko-Mića Stojić, vicepostulator, Pero Kožul, glavni urednik te autor Velimir Mabić.

Nazočne je na početku programa predstavio gradonačelnik Širokoga BrijegaMiro Kraljević, koji se zahvalio svima nazočnima te je istaknuo da je ovaj događaj posebno bitan za mlade i za one koji tu istinu ne žele čuti.

“Nažalost, previše je onih koji ignoriraju ovu istinu, čak i kompetentnih ljudi, kako u ovoj državi tako i u susjednoj”, rekao je širokobriješki gradonačelnik, uz obećanje da će gradska vlast i dalje podržavati slične projekte.

Mario Jareb istaknuo je da je jedna od karakteristika zbornika “Od Širokog do Bleiburga i nazad” Velimira Mabića zanimljiva činjenica da su svi kazivači zapravo “mali ljudi”.

“Nitko od njih nije imao potrebu braniti se od nečega niti nekoga napadati. Govorili su o događajima koji su na strašan način obilježili njihove živote. Koliko god sam se trudio pronaći neke tragove ‘naknadne pameti’, toga u ovom zborniku ili nema ili ima u jako maloj mjeri”, istaknuo je Jareb, dodajući da je tako ovo djelo postalo važan povijesni izvor.

“Ova je knjiga uistinu vrlo vrijedna i svi oni koji se bave suvremenom hrvatskom poviješću trebali bi je konzultirati. Vjerujem da će ona ostaviti duboki trag”, zaključio je Mario Jareb.

Velimir Mabić posvjedočio je da mu je za pisanje zbornika “Od Širokog do Bleiburga i nazad” trebalo mnogo vremena, ali da sada – kada je djelo ugledalo svjetlo dana – ne žali ni truda ni vremena.

“Radio sam jer me tjerao poriv za ispravljanje nepravde s kojom sam od najranije dobi morao živjeti, ali i s kojom još uvijek moramo živjeti. A dokle – to o svima nama ovisi”, rekao je Mabić.

“Što sam više ulazio u dubinu problema to sam više uviđao s kojom količinom laži još uvijek živimo. Ono što su nam naši stari potiho, u tišini doma, govorili teško je bilo pomiriti s onim o čemu su nas poučavali u školi. Izlaz je jedino u reviziji cjelokupne hrvatske povijesti 20. stoljeća”, izdvojio je autor ovoga zbornika.

Knjigu “Otkopana istina Širokog Brijega: iz II. svjetskoga rata i poraća” pripremilo je Uredničko vijeće Povjerenstva za grobišta Drugoga svjetskog rata i poraća, a urednik joj je predsjednik navedenoga povjerenstva Pero Kožul.

U ime Vicepostulature postupka mučeništva ”Fra Leo Petrović i 65 subraće”  nazočnima se obratio fra Miljenko Mića Stojić, koji je izrazio zadovoljstvo činjenicom da je ovom projektu mogao doprinijeti sukladno svojim mogućnostima.

“Preostaje urediti spomen-obilježja svima onima koji su pali u ovome vremenu. Dok se ne smognu sredstva za ona koja zaslužuju, mogu se graditi i neka skromnija”, izjavio je Stojić, ističući i zasluge širokobriješkoga načelnika Mire Kraljevića i predsjednika Vlade ŽZH Zdenka Ćosića u čuvanju uspomena na ubijene hercegovačke franjevce.

Mile Bogović, biskup u miru, rekao je da je naslov vrlo znakovit i da je na ovu istinu bilo bačeno jako puno blata te ju je doista trebalo “otkopati”. Posebno je pohvalio detalje u njezinoj obradi i metodičnost pristupa.

“Vi Hrvati ovdje u Hercegovini imate posebnu vrstu zajedništva. To vam zajedništvo omogućuje da odrađujete ne samo svoje poslove nego i poslove cijeloga hrvatskoga naroda. Svi oni koji su surađivali na ovoj knjizi neka budu ponosni jer su se uključili u spašavanje hrvatske povijesti”, rekao je Mile Bogović.

Pero Kožul objasnio je da su ove dvije knjige razdvojene iz tehničkih razloga te da čine jednu cjelinu.

“Ova se istina traži s velikim vremenskim odmakom, a Široki Brijeg je među prvima koji traga za tom istinom. Našim dugogodišnjim istraživanjem došli smo do neoborivih dokaza da se u Širokom Brijegu dogodio veliki partizansko-komunistički zločin”, zaključio je Pero Kožul.

(www.jabuka.tv)

0 0 glasovi
Ocjena članka
guest
14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare
14.7K
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x