Published On: Sub, lis 3rd, 2015

RASTE PRITISAK NA PUTINA: Britanci: “Samo jedan od 20 napada usmjeren je na ISIL!”

Predsjednik Turske Recep Tayyip Erdogan zatražio je od predsjednika Rusije Vladimira Putina da razmisli o bombardiranju ciljeva u Siriji, optužujući rusku vojsku da zatvara oči pred pogibijom desetaka civila.

U intervjuu za Al Jazeeru Erdogan je izrazio ljutnju zbog toga što je Moskva informira Ankaru da će napadati ciljeve skupine Islamska država Irak i Levant (ISIL) u Siriji, a zapravo je napadala položaje sirijskih pobunjenika.

“Ja ću svakako razgovarati s Putinom … Izrazit ću svoju tugu”, rekao je Erdogan.

“S obzirom da su naše države prijateljske, zatražit ću od njega da razmotri korake koje su poduzeli po ovom pitanju i ono što su učinili”, rekao je predsjednik Turske.

On je dodao da želi shvatiti zašto je Rusija toliko zainteresirana za Siriju i naveo da je 65 osoba poginulo u ruskim zračnim napadima u Siriji.

Moskva je ključni saveznik sirijskog predsjednika Bashara Al-Assada, dok Ankara smatra da je njegovo svrgavanje s vlasti jedini način da se riješi kriza u toj zemlji.

U međuvremenu, britanski ministar obrane Michael Fallon je izjavio da samo jedan od 20 ruskih napada u Siriji za cilj ima mete ISIL-a, upozoravajući da umjesto toga ruski predsjednik Vladimir Putin ubija civile kako bi učvrstio položaj Bashara al-Assada.

U razgovoru za dnevnik The Sun Fallon je kazao: “Naši dokazi upućuju na to da Rusi izbacuju nenavođeno streljivo na civilna područja, ubijajući civile, i izbacuju ga na Slobodne sirijske snage koje se bore protiv Assada”, rekao je. “On učvršćuje Assada i produljuje patnje”.

Fallon je rekao da Putinovo djelovanje komplicira stanje u Siriji, ali je britanska vlada uspjela ostvariti napredak u uvjeravaju oporbenih laburističkih parlamentarnih zastupnika da podrže udare u Siriji, dodavši da bi bilo nemoralno to ne učiniti.

“Ne možemo to ostaviti francuskim, australskim i američkim avionima kako bismo britanske ulice ostavili sigurnima”, rekao je.

Rusija je najavila da će njezini zračni napadi u Siriji trajati tri do četiri mjeseca. U petak su su Sjedinjene Države, Turska, Velika Britanija, Francuska, Njemačka, Katar i Saudijska Arabija upozorili Rusiju da odmah prestane sa zračnim napadima na sirijsku oporbu i civile.

guest
14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Vidder sve komentare