Subota, 13 travnja, 2024

Rasmussen zaprijetio: NATO će na istoku Ukrajine “udariti snažno”

Must Read

NATO će osigurati da tisuće vojnika budu raspoređene vrlo brzo na istok Europe, kako bi bio “vidljiviji” i da “udari snažno” ako bude trebalo, obećao je glavni tajnik Anders Fogh Rasmussen.

Dvadeset osam šefova država Saveza treba usvojiti na samitu od četvrtka do petka plan spremnosti (Readiness action plan, RAP), kao odgovor na stav Rusije u ukrajinskoj krizi, koji saveznice koje dijele granicu s ovom zemljom (baltičke države, Poljska, Rumunjska, Bugarska) vide kao izravnu prijetnju.

Tisuće vojnika zračne vojske, kopnene, i pomorske, pomognute specijalnim snagama će moći biti raspoređene “u nekoliko dana”. “Ovo znači vidljiviji NATO na istoku” Europe i to “toliko dugo koliko bude potrebno”, izjavio je Rasmussen. Međutim, ovo prisustvo neće biti na trajnoj osnovi, rekao je on, jer bi to bilo u suprotnosti s Osnivačkim aktom NATO-Rusija potpisanim 1997. godine.

“Ovo će zahtijevati instaliranje objekata na teritoriji NATO-a i opremu i predpozicionirani materijal, kao i stručnjake u oblasti logistike, upravljanja i kontrole. Ova snaga će biti lagana, ali sposobna da snažno udari ako se to ocijeni potrebnim”, rekao je on.

“Mi ćemo također vidjeti je li potrebno popraviti nacionalnu infrastrukturu, kao što su aerodromi i luke, koji će biti pojačani”, dodao je. Sakupljanje i razmjena informacija i planovi obrane će biti poboljšani i izvođenje vježbi “češće, na više mjesta”.

Ovaj plan će jamčiti da “mi imamo dobre snage i dobru opremu na pravom mjestu i u pravom trenutku”, dodao je on. Zemlje Saveza koje dijele jednu granicu s Rusijom “vrlo su zabrinute i s dobrim razlozima”, objasnio je Rasmussen. “One će biti vrlo zadovoljne” usvajanjem ovog plana, dodao je./Fena/

- Advertisement -

14656 COMMENTS

Subscribe
Notify of
guest

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

14.7K Komentari
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Последний

GENERAL LJUBO ĆESIĆ ROJS Kako je pomogao 10.050 obitelji pripadnika HV i HVO kad su svi od nas digli ruke. Jedini pomogao obitelji generala...

General Ljubo Ćesić Rojs ima ogromne zasluge koje je stekao u ratu i u poraću. Svima nam je poznata...
- Advertisement -

Ex eodem spatio

- Advertisement -