Published On: Sri, svi 15th, 2013

RADOJIČIĆ: Inzkov izvještaj pristran, vrijeme je da napusti BIH. I on i ostali iz Međunarodne zajednice…

Izvještaji visokog predstavnika u Bosni i Hercegovini u Vijeću sigurnosti UN-a su već stereotipno negativni po RS i pristrasni, ocijenio je predsjednik Narodne skupštine RS-a i potpredsjednik SNSD-a Igor Radojičić.
Smatra da se i od dolaska Valentina Inzka za visokog predstavnika u BiH „vidi jedan isti stil“.
Radojičić optužuje Inzka da neće da pogleda neke stvari realno, već ima, kako kaže, fokus na RS koji traje već 10 godina.
– I kada u drugom entitetu ne postoji normalno funkcioniranje vlasti i nije moguć dogovor ni o jednom pitanju, niti ima vlade, ne radi normalno parlament, ne mogu se donijeti odluke i riješiti pitanje presude „Sejdić-Finci“, Inzko pokušava na njemu svojstven način napraviti podjelu odgovornosti na ravne časti- tvrdi Radojičić.
Stoga, navodi da se radi o pristrasnom izvještaju, u kojem se u istu ravan stavlja nefunkcioniranje sistema u FBiH, nepostizanje dogovora o presudi „Sejdić-Finci“ i jedna izjava predsjednika RS-a Milorada Dodika. 
– To je potpuno pristrasan i negativan pristup. I, nažalost, imamo posla s takvim visokim predstavnikom i po hiljaditi put moramo kazati da je vrijeme da visoki predstavnik ode odavde- naveo je predsjednik Narodne skupštine RS-a i potpredsjednik SNSD-a.
Visoki predstavnik informirao je jučer Vijeće sigurnosti UN-a da, dok druge zemlje u regiji idu naprijed i integriraju se u evroatlantske institucije, Bosna i Hercegovina još više zaostaje za njima jer njeni lideri i dalje stavljaju uske političke interese ispred napretka u interesu građana, najavljeno je iz OHR-a.
On je Vijeće sigurnosti UN-a obavijestio da u šest mjeseci koje pokriva izvještaj, od 27. oktobra 2012. do 20. aprila 2013., zbog osporavanja vladavine zakona, osporavanja suvereniteta i integriteta države te zbog hroničnih političkih borbi, vlasti ne mogu efikasno riješiti materijalne probleme s kojima se građani BiH suočavaju kao posljedicom ekonomske krize.
U obraćanju, visoki predstavnik je istakao da međunarodna zajednica mora nastaviti podržavati one u Bosni i Hercegovini koji žele da idu naprijed, i oduprijeti se onima koji žele da opet otvore stare rane.
(Fena) gk/ff