Published On: Čet, lis 16th, 2014

Radnici u BiH: Većina bi vani, i to u Njemačku

U usporedbi s ostatkom Europe, Bosna i Hercegovina se nalazi na šestom mjestu zemalja čiji su radnici najspremniji na život i rad u inozemstvu.
Više od 78 posto ispitanika iz Bosne i Hercegovine je spremno živjeti i raditi u inozemstvu, pokazuju rezultati istraživanja koje su proveli Boston konzultantska grupa (BCG) te grupacije vodećih portala za zapošljavanje u svijetu – Network.
U usporedbi s ostalim zemljama Europe, stanovnici BiH su na šestom mjestu prema spremnosti za rad u nekoj drugoj zemlji. Nizozemska je na prvom mjestu, čijih 94 posto ispitanika je pozitivno odgovorilo na ovu tvrdnju, a drugo i treće mjesto zauzimaju Francuska (94 posto) i Poljska (85 posto).
Od zemalja iz regije, radnici iz Hrvatske su na petom mjestu s 80 posto, a radnici iz Srbije na desetom mjestu sa 77 posto ispitanika koji bi bili spremni raditi u inozemstvu.
Ispitanici iz Bosne i Hercegovine su izabrali Njemačku kao najpoželjniju zemlju za život i rad (72 posto), zatim Austriju (60 posto), te Švicarsku (59 posto).
Skandinavske zemlje također visoko kotiraju kao poželjna odredišta, pa se tako za Švedsku izjasnilo blizu 50 posto ispitanika, a u Norveškoj bi bilo spremno raditi 41 posto ispitanika iz Bosne i Hercegovine.
Kada su u pitanju zemlje arapskog svijeta, njih su ispitanici ocijenili kao nešto manje atraktivnima, pa se tako za Katar opredijelilo 20 posto ispitanika, Saudijsku Arabiju 17 posto, a u Kuvajtu bi bilo spremno raditi 12 posto ispitanika iz BiH. U istraživanju su najslabije ocijenjene zemlje Afričkog kontinenta.
zemljezaradgraf500
Podsjećamo, u globalnom poretku istraživanja, najatraktivnijim zemljama za život i rad ispitanici su ocijenili Sjedinjene države (49 posto), dok su sljedeće najpoželjnije destinacije Velika Britanija i Kanada, koje je navelo 37 posto i 35 posto ispitanika.
Istraživanje se dotaklo i motivacijskih faktora u radnom okruženju, pa je tako bh. radnicima najvažnija sigurnost radnog mjesta (9,45 od maksimalnih 10 bodova).
Financijsku stabilnost i osjećaj da poslodavac cijeni njihov rad, ispitanici su pozicionirali na drugo i treće mjesto prema važnosti. Kao najmanje bitnima, ispitanici su ocijenili dobar work-life balans, privlačnu fiksnu plaću i izazovne radne zadatke.
Ovakvi rezultati su poprilično različiti od onih na globalnoj razini, gdje su u ukupnom poretku svih 189 zemalja sudionica istraživanja, ispitanici naveli opće zadovoljstvo radnim mjestom, odnose s kolegama i dobar work-life balans kao tri najvažnija faktora motiviranosti radnika.
U istraživanju je sudjelovalo 1,216 radnika iz Bosne i Hercegovine. Više od 65 posto ispitanika je iz dobne skupine 21-34 godine, dok je druga najbrojnija dobna skupina ispitanika između 35 do 44 godine.
(Bljesak.info | Foto: Domagoj Ledić)

14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Vidder sve komentare