Published On: Čet, pro 13th, 2018

Radmanović: Ovo što Bošnjaci traže znači da Vijeće ministara nećemo imati do kraja 2019. godine

Napredak u BiH moguć je ako bude brzog i efikasnog dogovora o stvarima o kojima postoji suglasnost, i strpljivog razgovora o temama o kojim postoje razmimoilaženja, smatra zamjenik predsjedavajućeg Zastupničkog doma Parlamenta BiH Nebojša Radmanović.

Radmanović je u intervjuu za “Glas Srpske” naveo kako u BiH postoji suglasnost o europskom putu na kojem je ključna realizacija obaveza iz Reformske agende i istaknuo kako na tome treba insistirati, iako BiH ne može brzo dobiti kandidatski status.

On očekuje da uskoro bude formirano Vijeće ministara BiH, za što postoje uvjeti, te dodaje da će SNSD za predsjedavajućeg predložiti Zorana Tegeltiju.

Radmanović smatra kako je nepotreban i pogrešan zahtjev bošnjačkih stranaka da se s imenovanjem predsjedavajućeg sačeka dok ne bude konstituiran Dom naroda FBiH, ali i Dom naroda na nivou BiH.

“Čekati da bude izabran Dom naroda moglo bi značiti da nećemo do kraja 2019. godine imati Vijeća ministara. Međutim, odlazeća ekipa koja je na nivou BiH nema razloga da bilo što mijenja i oni bi da ostanu na pozicijama cijeli ovaj mandat, iako ih narod nije izabrao”, rekao je Radmanović.

On kaže da SNSD još s partnerima nije razgovarao o podjeli pozicija u Sarajevu jer slijedi izbor nove vlade Republike Srpske, a potom i usvajanje ekonomske politike i budžeta za narednu godinu.

Radmanović je ocijenio da je upotreba simbola pitanje koje tumači kako tko hoće, ali da će predstavnici Srpske insistirati da zastava Republike Srpske bude istaknuta na svim mjestima, a ne samo u njihovim kabinetima.

Komentirajući to da je NATO aktivirao Akcioni plan za BiH, Radmanović je ocijenio da to nije trebalo da se desi sada, te istakao da nije praksa Alijanse da dozvoljava pomake u potpuno podijeljenom društvu o ovom pitanju.

“U Predsjedništvu neće biti suglasnosti za članstvo jer sada postoji druga rezolucija Narodne skupštine Republike Srpske koja govori o vojnoj neutralnosti i tko god bio u Predsjedništvu iz Srpske mora da je poštuje”, rekao je Radmanović.

On je rekao da će prioritet za BiH u narednom periodu biti europski put, ali i vraćanje vlasti domaćim institucijama.

“Jedna je OHR, a druga su stranci u domaćim institucijama. Simptomatično je što se neki u BiH bore za strance, a svi se u svijetu bore protiv okupacije, a i ovo je neka vrsta okupacije”, rekao je Radmanović i dodao da će predstavnici Srpske i SNSD insistirati i na vraćanju oduzetih nadležnosti.

Radmanović je konstatirao da će iste političke strukture u Srpskoj i na nivou BiH za Republiku Srpsku značiti da će biti izbjegnuta bespotrebna kočenja koja su bila u prethodne četiri godine.

guest
14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Vidder sve komentare