Subota, 25 svibnja, 2024

RADMANOVIĆ LAGUMDŽIJI: Svjesno ste prekršili Ustav!

Must Read

„Vašom instrukcijom predstavniku Stalne misiji BiH pri UN da tokom glasanja u GS UN podrži rezoluciju o Siriji izvršili ste direktnu povredu Ustava i Zakona BiH“, navodi Nebojša Radmanović u pismu.

Naime, dodaje, kao ministru spoljnih poslova moralo bi Vam biti poznato da po Ustavu spoljnu politiku BiH vodi Predsjedništvo, i to na način da se odluke u ovom domenu donose konsenzusom članova Predsjedništva.

„Osim toga, po Zakonu o ministarstvima i drugim organima uprave BiH, ministarstvo spoljnih poslova nadležno je… za provođenje utvrđene politike BiH i radi na razvoju međunarodnih odnosa u skladu sa stavovima i smjernicama Predsjedništva BiH. Takođe, podsjećam Vas da se po Poslovniku Predsjedništva odluke, kao i druge vrste akata, donose jedino i isključivo na sjednici Predsjedništva“, navodi Radmanović u pismu.

Naglašavam, dodaje, da po pitanju glasanja u Generalnoj skupštini UN o rezoluciji o Siriji nije održana sjednica Predsjedništva i samim tim nije ni mogla biti donijeta bilo kakva odluka koja bi predstavljala zvaničan stav BiH po kom ste dužni postupati.

„O ovome ste blagovremeno bili obavješteni Vi i Misija BiH pri UN. Znajući sve ovo, bez zvaničnog stava Predsjedništva BiH, koje je jedino ovlašteno da vodi spoljnu politiku, izdali ste instrukciju o načinu glasanja u Generalnoj skupštini UN, čime ste svjesno prekršili Ustav i zakone BiH“, stoji u pismu.

Vaše saopštenje, navodi Radmanović, kojim se pozivate na pismo predsjedavajućeg PredsjedništvaBakira Izetbegovića, kao osnovu za ovakve postupke, predstavlja samo pokušaj da se opravda nezakonito i protivustavno ponašanje.

“Po kom to članu zakona ili Ustava pismo jednog člana predstavlja zvaničan i obavezujući stav Predsjedništva u oblasti spoljne politike? Podsjećam Vas da kršenje Ustava i zakona, pored političke, povlači i krivičnu odgovornost, te upozoravam da je ovakvo postupanje potpuno neprihvatljivo i može imati teške posljedice po sve u BiH“, navodi se u pismu koje je član Predsjedništva BiH Nebojša Radmanović uputio ministru vanjskih poslova BiH Zlatku Lagumdžiji.

- Advertisement -

14656 COMMENTS

Subscribe
Notify of
guest

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

14.7K Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Последний

REUTERS: Putin želi prekid rata u Ukrajini na trenutnim linijama razdvajanja?

Ruski predsjednik Vladimir Putin spreman je zaustaviti rat u Ukrajini uz pregovore o prekidu vatre koji bi priznali trenutnu...
- Advertisement -

Ex eodem spatio

- Advertisement -